Kumpi on ekologisempi, kertakäyttömuki vai keraaminen muki?

Silloin tällöin aina putkahtaa jostain tämä aihe esille. Viime aikoina on ollut keskustelua siitä, kumpi on ekologisempi vaihtoehto, pahvinen vai polystyreeninen kertakäyttömuki. Käsittääkseni nyt ollaan kallistuttu jälkimmäisen kannalle. Mutta asiaan. Kumpi on ekologisempi, keraaminen muki vai kertakäyttömuki. Keraamisen mukin valmistaminen kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin polystyreenisen vastaavan valmistaminen. Kuumaa vettä ja pesuainetta tarvitaan keraamisen mukin pesemiseen. Lisäksi keraamisten mukien kuljetus kuormittaa luontoa.

Toisaalta kertakäyttökupit jäävät usein kierrättämättä ja päätyvät kaatopaikoille tai kaduille. Roskien kerääminen ja niistä huolehtiminen jää veronmaksajien niskoille. Kanadalaisen Victorian yliopiston uusi tutkimus väittää, että keraamista mukia tulisi käyttää 1000 kertaa ennen kuin se on ekologisempaa kuin polystyreenisen kertakäyttömukin käyttäminen.

Tämä on mielenkiintoinen aihe ja ainakin minussa herättää ajatuksia. En vain voi uskoa, että kannattaa tuottaa jätettä jokaisesta juodusta kahvista tai teestä. Mitä mieltä te olette?

Lähde: www.guardian.co.uk

{democracy:102}
Edellinen artikkeliElectr-O-Sketch
Seuraava artikkeliPlug-in keittiö on mukana kannettava uuni, grilli ja kuusi paistolevyä

1 KOMMENTTI

 1. Jos kuppia tulisi käyttää 1000 kertaa, pitäisi siitä juoda päivittäin kolmen vuoden ajan, mikä ei paljoa omasta mielestäni ole. Keraaminen on siis paras, kunhan ei viikoittain heitä kuppejansa lattialle ja sitä kautta roskiin.

 2. ”en mä ainakaanpese mun mukia jokakupillisen jälkeen,,,” Luultavasti vain jätät sen mukin sinne missä ikinä joitkin ja äitisi noutaa ja pesee sen.

 3. ”Lisäksi keraamisten mukien kuljetus kuormittaa luontoa.” Ja kertakäyttömukitko itsestään leijuu työpaikoille ja kahviloihin?

 4. Pesen kuppini lähes jokaisen (kaakao)kupillisen jälkeen, mutta en käytä pesuainetta enkä kuumaa vettä. Tällaisella käytöllä on vaikea uskoa kertakäyttömukien olevan ekologisempia. Niin, ja käyttökertoja mukillani lienee tähän mennessä pari tuhatta.

 5. En minäkään pese kahvikuppiani joka käytön jälkeen. Huuhtasen vaan nopeasti. Itseasiassa pesen sen ehkä vain muutaman kuukauden välein.

 6. Mahtaa teil olla likaset mukit. Kyllä se kertakayttömukin uudelleen muotoileminen kuormittaa enmmän luontoa kuin keraamisen peseminen vaikka kilolla fairia. Usein unohdetaan, että liiallisesta ja huonosti organisoituneesta kierrättämisesta on vain haittaa. Sillä runsaat ja jatkuvat kierrättämisen vaiheet, kuten kuljettaminen, desinfiointi, sulattaminen, eritteleminen, eri laitosten rakentaminen, jne kuluttavat energiaa.

 7. Jos jossain ostarilla on kahvilassa pahvimukit niin jatkan matkaa ja menen sellaiseen paikkaan jossa on kunnolliset kupit. Kahviloissa mukille tulee tuhat käyttöä täyteen jopa alle kuukaudessa, mikäli mukia käyttää 1,3 (24h aukiolo) tai 4,2 (8h aukiolo) asiakasta tunnissa .. Mukin paremmuuteen vaikuttaa muutakin kuin sen ekoloogisuus. Yleisestikin kannattaisi pyrkiä pois kertakäyttöhyödykkeistä. Jätettä syntyy tarpeeksi muutenkin.

 8. Heikkinen: Hmm. Mielenkiintoista matematiikkaa 🙂 Tarkoittanet 1,4 asiakasta tunnissa 24 tunnin aukiololla. Pilkunviilaus on kivaa.. 😀

 9. Kertakäyttökupit ovat olemattoman kokoisia, ja kun niissä on kuumaa kahvia niin niitä on pirun hankala pitää kädessä.. Vaikka niissä on ”korva” niin aina jokin sormi osuu kuppiin ja tulee tämä ihuna polttava tunne 😛

 10. Päivässä menee varmaan kolme pannua kahvia. Ei sitä kuppia tarvii siinä välillä pestä kun ei edes pisarat kerkeä pohjalle kuivumaan 😉

 11. Onko polystyreeni sellainen ohutta rapisevaa muovia oleva? Entä miten ekologisia ovat styroksimukit? Niitä ei edes myydä paljon missään, vaikka ovat hyviä.