Thies Matzen on seilannut puupurjehdusveneellään ympäri Maailman jo 18 vuotta

Tällainen tavallinen uusavuton, modernin maailman mukavuuksiin tottunut pullamössöihminen voi tavallisesti enää vain haaveilla entisaikojen suurista seikkailuista, jolloin seitsemää merta seilattiin puuveneillä, luonnon armoilla ja ilman nykyaikaisia navigointilaitteita tai muita teknisiä apuvälineitä. Saksalais-tanskalainen Thies Matzen päätti kuitenkin jo nuorena poikana olla tyytymättä keskinkertaisuuteen ja lähti viettämään elämäänsä yksin merille ostamallaan kelpokuntoisella puuveneellä nimeltään Wanderer III.

Thies Matzenin seikkailu alkoi vuonna 1981, kun Thies nosti ankkurin Laboessa, Saksassa ja suuntasi merille ennalta määräämättömäksi ajaksi. Kahdeksan vuotta myöhemmin Thies tapasi Neitsytsaarilla ruotsalaisen arkkitehdin nimeltään Kicki Ericson, joka on siitä lähtien seilannut meriä puolisonsa rinnalla.

Erityisen kunnioitettavaksi matkanteon tekee se, että nyt 50-vuotiaassa aluksessa ei ole lähes lainkaan elektronisia apuvälineitä. VHF-radio hankittiin 13 vuoden seilaamisen jälkeen pakon edessä, sillä Irlannin satamaviranomaiset eivät laskeneet alusta satamasta ilman radiota. GPS paikantimelle ei ole Thiesin mielestä myöskään tarvetta, sillä suunnistaminen onnistuu mainiosti Kapteeni Cookin malliin sekstanttia hyväksi käyttäen (Thies tosin myöntää, että Voisi GPS-laitteen ottaa vastaan, mutta omia rahojaan ei laitteeseen pistäisi).

kartta_thies_matzen.gif
Thiesin 28 vuoden aikana seilaama reitti

Pariskunta elää hyvin pitkälle kädestä suuhun, kustantaen seilaamisen tekemällä ajoittain pidempiä pysähdyksiä eri satamissa, tehden näissä hanttihommia tarvikkeita tai rahaa vastaan. Myös aluksen huoltotoimet vaativat pidempiä pysähdyksiä satamissa. Vuosibudjetti on purjehtijapariskunnalla noin 2000 Euroa, joten kovin kallista puuhaa merillä seikkaileminen ei kuitenkaan ole.

Matkaa on taittunut Thiesille 28 vuoden purjehduksella jo noin 120 000 merimailia. Hommaa tarkoitus jatkaa niin pitkään, kuin vain mahdollista – ilman huolta huomisesta tietenkin. Eli sitten vaan rohkeutta keräämään ja puuvenekauppaan. Kukaan ei ainakaan enää voi väittää mahdottomaksi.

Lähde: Stern 08/2008

Edellinen artikkeliAjatuksen voimalla toimiva Emotiv -peliohjain saapuu kauppoihin loppuvuodesta
Seuraava artikkeliNanoteknologiaan perustuva tuulilasi, joka tekee tuulilasinpyyhkijät tarpeettomiksi

1 KOMMENTTI

 1. kädestä suuhun. umm.. joo no okei, mikäs siin. mitä sitten kun on niin vanha ettei kykene tuohon puuhaan tms. tai loukkaa itsensä siten ettei pysty vaikka vuoteen tekee jotai tms, mut ois se kyl kiva seilata ympäri maapallon 🙂

 2. Jos joku väittää seilanneensa 27-vuotta, niin minä väitän hänen olevan pahasti eksysksissä. Elämäntapana tuollainen olisi ihan kliffaa elää meren antimista ja olla itse omien karttaviivojen vetäjänä.

  ps. suosittelen kaikille kotiläksyiksi luettavaksi 5-henkisestä Robertsonin perheestä joka eli 38 päivää, tyynellävaltamerellä valaiden upotettua heidän veneensä.

 3. joskus itsekkin haaveillut purjehtimisesta ilman kiireitä minnekkään, mutta tuo on kyllä vähän eri sfäärissä kun mitä olin ajatellut.

  tosin voisi pitää vaikka 5 vuotta sapattia ja käväistä sellaisissa osoitteissa mihin tuskin muuten koskaan tulee lähdettyä (pääsiäis ja joulu -saaret, hawaji, madagaskar, papua-uusi-guinea, polynesian pikkuiset saaret, mururoan atollit ja etelä mantereella). jos tuollaiselle reissulle joskus lähden niin testamentti on kyllä paras laittaa kuntoon ensin 😛

 4. Kannattaa lukea Joshua Slocumin klassikkokirja Yksinpurjehdus maapallon ympäri (John Nurmisen Säätiö 2005). Slocum teki yksinpurjehduksensa ensimmäisenä maailmassa skuupilla vuosina 1895 – 1898 ja matkaa taittui yli 46 000 mailia. Kirja on mainio lukukokemus, onhan siellä muutama tiukka paikka ja mukavasti sarkastista huumoria.

 5. Miten sitten vanhoilla päivillä? Eläkettäkään kun tuskin tulee mistään. Ehkä tarinan saa myytyä eteenpäin, mutta muuten kädestä suuhun jatkuu vaikka ei pystyisi enää veneeseen astumaan.

 6. Ehkä tuon veneen voi huutokaupata sitten kun jalka ei enää nouse ja elellä siitä saaduilla varoilla, tai niiden koroilla. Jos neljännesmiljoonankin onnistuu siitä huudattamaan vaikka vedoten paatin historiaan niin korkoa tulee 8% laskettuna 20tonnia vuoteen mikä varmaan eläkeläiselle riittää..

 7. Nauttiiko tossa tosiaan elämästä? Itse kyllästyisin ehkä n. päivän jälkeen..

 8. Nauttiiko tossa elämästä? Hahaha. Aattelet että nauttiiko siinä elämästä, että tekee samaa työtä päivästä toiseen loskarännässä ja palaa illalla neljän ruokittavan rääkyvän suun eteen kotiin.
  Kun taas ajattelet sitten että olisit oman itsesi herra, tapaisit eksoottisia kulttuureja hienoja ihmisiä ja jokainen päivä olisi erilainen.

  Jos osaisin purjehtia liittyisin empimättä noiden tuhannen onnensa löytäneen ihmisen pariin jotka seilaavat tyynellämerellä trooppisilla saarilla huolehtimatta huomisesta.

 9. VITTU ! TOI JÄTKÄ ON PURJEHTINU KAIPOLAN YMPÄRI 2 SEKUNNISSA SIIS XDD !