tuulilasinpyyhkija_tuulilasi_auto.jpg

Italialainen autosuunnittelija nimeltään Leonardo Fioravanti, joka työskentelee legedaariselle muotoilutoimsto Pininfarinalle on kehittänyt toimivan prototyypin nanoteknologiaan perustuvasta auton tuulilasista, joka tekee keksijänsä mukaan tuulilasinpyyhkijöistä tarpeettomia.

Lasinpyyhkijät turhaksi tekevä tuulilasi perustuu aerodynaamisen, veden tuulilasin pinnalta pois ohjaavan muotoilun ohella nelikerroksiseen pinnoitteeseen lasin pinnalla. Ulkoa päin laskien ensimmäinen pinnoite hylkii vettä. Toinen pinnoitekerros koostuu ”nanopölystä”, joka työntää likahiukkasia lasin pinnalla kohden tuulilasin reunoja. Kolmas kerros on sensorikerros, joka havaitsee lian tuulilasin pinnalla ja aktivoi lian poistavat nanohiukkaset tarvittaessa. Neljäs ja viimeinen kerros lasin pinnalla toimii johteena, joka kuljettaa virran koko mekanismille.

Mekanismi on jo asennettu toimivana Hidra -konseptiauton tuulilasiin. Kyseiseen teknologiaan perustuvia tuulilaseja voisi teknologian kehittäjän mukaan löytyä tuotantoautoista noin viiden vuoden kuluttua. Toivokaamme me täällä pohjolassa, että kyseinen teknologia pystyy siinä vaiheessa poistamaan myöskin lumen tuulilasin pinnalta.

Mainos! Parhaat MP3- ja MP4-soittimet verkkokauppa e-ville.hk:sta. Tietenkin ilman postikuluja!

Lähde: sparkingtech.com

Edellinen artikkeliThies Matzen on seilannut puupurjehdusveneellään ympäri Maailmaa jo 27 vuotta
Seuraava artikkeliHilavitkutin.com Ideablogi avataan. Ideoita etsitään!

1 KOMMENTTI

 1. Vettä ja likaa hylkivä nanorakenteeseen perustuva lasi on keksitty jo vuosikaudet sitten, mutta ei sitä ole kukaan keksinyt ennen auton tuulilasiin pistää.
  Likaa hylkivän lasin ongelmana onkin lähinnä se, että se ei kestä mekaanista kulutusta. Pyyhkivät eivät varmaan pääse pinnoitetta kuluttamaan, mutta jos auto jää talvella yöksi ulos niin jään/lumen raappaaminen aamulla kuorii sen pois sitäkin tehokkaammin.
  Hyvä innovaatio sinänsä, mutta ei sovellu pohjoisen ääriolosuhteisiin.

 2. Rankkasade taitaapi olla seuraava ongelma. Jatkuvan suuren vesimasan siirto ilman mekaanisia keinoja kuuloistaa jotenkin aika hankalalta. Saa tuolloin lasi olla aika epäareodynamisessa muodossa.

 3. Tätä olen pitkään ihmetellytkin, kun mielestäni nykyinen mekaaniseen edestakaisin hankaamiseen jo melkein sata vuotta jokseenkin samanlaisena säilynyt systeemi tuntuu kovin vanhanaikaiselta, että miten ei keksitä mitään vaihtoehtoista keinoa. No nyt on sentään jotain yritystä.

 4. Renault Raccoon -konseptiautossa piti aikoinaan olla ultraäänellä toimiva tuulilasinpyyhin, joka värisyttää veden pois ikkunasta. Eipä sitäkään sitten lopulta otettu laajempaan käyttöön.

 5. joo… Onhan ollu kaupoissa sitä ainetta, mikä saa tuulilasilta vedet pois ilman pyyhkijöiden liikettä!!! Itse omistan ainetta ja voin kyllä vain suositella. Käytän pyyhkijöitä vain rankkasateessa ja lian poistamiseen tuulilasista pissapoiken kanssa (en siis miltein koskaan)
  Pyyhkijöitä en kyllä poiskaan uskaltaisi jättää, ihan hyvänä varana ne siinä on (saa nyt nähdä)

  Pyyhkijöiden tultua varmasti ajateltiin pitää varalla vielä tuollaista ikkunalastaa, mutta tuskin kukaan sitä nyt mukana kanniskelee

 6. Voisin heti soveltaa tuollaista pinnoitetta tähän toimisto tuoliini, sillä kun päivän tässä istuskelee niin eipä ole helppoa päivän loputtua irrottaa ahteriaan tästä irti kun senverran on päivänaikana persvako hiostanut. Mutta jos tuo nano-pinnoite olisikin liian liukasta tulisi siitä avokonttorissa terveyshaittoja kun konttorirotat tipahtelisivat tuon tuostakin permannolle.

 7. Kekkuli kirjoitti:
  ”Ja halpa varmaan korjata ku nastat ja kivet lentelee ikkunaan.”

  Itse mietin ihan samaa. Motarilla kun painaa yli 100kmh ja kivi napsahtaa ikkunaan niin että korvissa soi ja lasissa on kiva tähtimäinen, peukalon kokoinen särö. Onko se sen lasin menoa? 2000e kiitos, uudesta lasista?

  No, eipä taida tuokaan lasi olla ihan rahattomien autoissa, ainakaan aluksi. Eli joilla on rahaa ostaa tuollainen auto on varmaan rahaa se myös vaihtaa uuteen.