Rinspeed sQuba - maailman ensimmäinen sukellusveneauto

Jokainen James Bond elokuvien ystävä on tietää varmasti elokuvassa 007 rakastettuni esiintyneen, Lotus Esprit -sukellusveneauton. Reilu 30 vuotta kyseisen elokuvan teattereihin saapumisen jälkeen James Bond fanaatikko nimeltään Frank Rinderknecht on onnistunut Rinspeed yrityksineen toteuttamaan unelmansa, aitoon 007 tyyliin veden alla kulkevasta autosta. Sukellusveneauto nimeltään sQuba on jopa rakennettu merkkiuskollisesti Lotus Elise automallin pohjalta.

Sukellusveneauto, jonka valmistamiseen paloi rahaa noin miljoona euroa, on siis toteutettu modifioimalla Lotus Elise -automallia. Auton bensamoottori on korvattu kolmella erillisellä sähkömoottorilla, joista yksi vauhdittaa takarenkaita, ja kaksi vedessä liikkumisen mahdollistavia työntömoottoreita. Maantieajossa auton huippunopeus on noin 120 km/h, veden päällä ”venemoodissa” noin 6 km/h ja sukellusmoodissa, veden alla liikkuessa reilut 3km/h. Tarvittaessa autolla on mahdollista sukeltaa jopa 10 metrin syvyyteen.

Toisin, kuin ”alkuperäinen” sukellusveneauto, sQuba ei ole umpiauto, eikä siis tietenkään vesitiivis ohjaamonsa osalta. Matkustajien hapensaanti veden alla on turvattu sukellusnaamareilla, jotka on yhdistetty autoon sijoitettuihin happisäiliöihin. Autolla on mahdollista tehdä noin 2 tunnin sukellusreissuja, eli käytännössä niin pitkiä, kuin akuissa riittää virtaa. Auton pitää veden alla propellien työntövoima, eli akkujen loputtua auto nousee itsestään pintaan.

Auto tullaan esittelemään yleisölle ensi kuussa Geneven automessuilla. Valitettavasti auton toteuttaneella Rinspeedillä ei kuitenkaan ole suunnitelmia auton tuotantoon ottamisesta.

Katso myös video sukellusveneautosta tutkimassa merenpohjaa Floridan rannikolla.

Auton toteuttaneella Rinspeedillä on myös aiempaa kokemusta kosteassa ympäristössä liikkuvista autoista, sillä yritys on aiemmin toteuttanut mm. kantosiipialukseksi muuttuvan auton.

Lähde: www.telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliTestissä 3,5-tuumainen digitaalinen valokuvakehys
Seuraava artikkeliBorat ja Stalin – hehän ovat kuin kaksi marjaa!