Testipenkissä virtuaalipupu Nabaztag/Tag

Veikkaanpa, että tuhansilla 90-luvun teineillä lojuu edelleen pöytälaatikoissa oman aikansa hittilelu, virtuaalilemmikki Tamagotchi. Japanista lähtöisin oleva, piippaava, mustavalkoisella nestekidenäytöllä varustettu avaimenperä-virtuaalilemmikki kuului viime vuosikymmenen ehdottomasti suurimpiin leluhitteihin. Vaikka Tamagotchit eivät enää olisikaan kovin monella aktiivikäytössä tänä päivänä, niin ajatus virtuaalilemmikeistä silti elää. Yksi yrittäjä virtuaalilemmikkien markkinoille on Violet -nimisen yrityksen valmistama Nabaztag, ja tästä esitelty kehittyneempi vesio, Nabaztag/tag. Sainkin yhden kappaleen virtuaalilemmikin edistyneempää versiota testailtavaksi, ja tässä lyhyesti kokemuksia virtuaalipupun kanssaelämisestä.

Fyysisesti Nabaztag/tag pupu on vilkkuvilla valoilla ja liikkuvilla korvilla varustettu, sympaattisen oloinen muovinen pupu. Pupun sisälle on kätketty lisäksi kaiutin, mikrofoni, sekä RFID-lukija.Verkkoon pupulelu liitetään sisäänrakennetun W-lan antennin välityksellä.

Nabaztag pupun toiminta perustuu jokaista pupua varten erikseen perustettuun verkko-profiiliin. Ennen kuin pupun saa käyttöön, täytyy tätä varten rekisteröityä nabaztag.com verkkopalveluun ja liittää pupu tähän liittyvän koodin avulla omaan ”verkkopreesenssiinsä”. Tämän jälkeen pupu täytyy vielä konfiguroida kommunikoimaan kodin w-lan antennin kanssa, jotta pupu pystyy välittämään tämän verkkopreesenssiin liittyvän viestit. Pupussa itsessään ei varsinaisesi ole sisäänrakennettua ”älykkyyttä” vaan tämä toteuttaa verkkoprofiilinsa mukaan tälle lähetettyjä tehtäviä.

Mitä Nabaztag sitten tekee? Pupun voi ohjelmoida mm. toimimaan herätyskellona ja lukemaan säätiedotuksia tai pörssitiedotteita. Säätiedotuksen tai pörssitiedotteen saa kuunneltua myös pyytämällä, pupun mikrofonina ja puheentunnistuksen kautta. Pupun kaiuttimen kautta voi myöskin kuunnella internet-radioasemia tai tälle voidaan lähettää mp3-muotoisia viestejä. Lisäksi pupu voidaan myös ohjelmoida ilmoittamaan omistajalleen uusista tälle saapuneista sähköpostiviesteistä.

Nabaztag-verkkopalvelun avulla pupu voi myöskin löytää uusia ystäviä. Ympäri maailmaa rekisteröityjä pupuja on mahdollista hakea palvelusta eri kriteerein, ja näitä on mahdollista kutsua oman pupun ystäviksi. Omalle pupuverkostolle voi tämän jälkeen lähettää viestejä, jotka pupu sitten lukee vastaanottajalleen ääneen. Nabaztag kania valmistava yritys on lupaillut kanille myös RFID-ominaisuutta, jonka kautta kani voisi ”haistella” esineitä, joihin on liitetty RFID-tagi ja reagoida näihin ennalta määrätyn mukaisesti. Tätä ominaisuutta vielä kuitenkin odotellaan, vaikka RFId-lukija siis jo löytyykin pupun sisusista.

Ilmaisten ominaisuuksien lisäksi pupun omistaja voi rekisteröityä myös ”premium” jäseneksi verkkopalveluun, jolloin pupu voidaan ohjelmoida lukemaan vaikkapa rss-syötteitä hilavitkutin.com verkkosivuilta.  Pupulle on mahdollista kehittää myöskin omia sovelluksia tähän liittyvän API:n kautta. Pupun API tukee useita ohjelmointikieliä, kuten Java ja Perl.

Miltä pupun kanssa eläminen sitten maistuu? Vaikka herätyskello-ominaisuus ja ajankohtaisten tiedotteiden saaminen pupun kaiuttimien kautta tuntuu alkuun hauskalta, on todettava, että näihin kyllästyy varsin nopeasti, ja pupun kaiuttimet tulee kytkettyä helposti pois päältä. Pupun ehdottomasti pitkäikäisin ominaisuus on kuitenkin tämän mahdollisuus toimia eräänlaisena pikaviestimenä. Pöydällä nököttävän pupun ja tämän verkko-olemuksen kautta voisi olla hauska lähetellä viestejä vaikkapa puolison työpaikalle. Mainittakoon vielä, että ainakin perheen sisäisen raadin perusteella pupu tuntuu olevan enemmän naispuolisten henkilöiden mieleen.

Nabaztag-pupulle annamme arvosanaksi 3/5 pistettä. Sinällään hieno ja monitoiminen hilavitkutin kaipaisi vielä ”jotakin lisää”, että tämä jaksaisi kiinnostaa vielä ensi-innostuksen jälkeen.

Nabaztag/tag pupuja on saatavilla mm. Pulju.net verkkokaupasta hintaan €149.

Nabaztag/tag virtuaalilemmikin testiin toimitti Pulju.net

Edellinen artikkeliRomantic Feelings on maailman suurin lumiveistos
Seuraava artikkeliMcDonald’s pomo syyttää videopelejä lasten liikalihavuudesta