Viime viikolla tuli julki tapaus, jossa oli kerätty lähes 80 000 käyttäjän tiedot noin kymmenestä kotimaisesta verkkopalvelusta. Tietomurron ”uhreina” oli mm. Hilavitkutin.com blogi, jonka käyttäjätietoja oli kopioitu listalle. Aihe herättikin runsaasti keskustelua salasanoista ja muusta tietoturvaan liittyvästä myös täällä Hilavitkuttimessa.

Poliisi tiedottaa, että tämä on tänään tehnyt pidätyksen juttuun liittyen. Pidätettynä on Suomalaismies ja epäiltyinä rikosnimikkeinä tietomurto sekä luvaton käyttö.

On tietysti hienoa, että tällaiset tapaukset ratkaistaan ja vaivaa aiheuttaneet tuodaan edesvastuuseen. Jos esimerkiksi lasketaan kaikki vaiva, joka omasta tietoturvasta huolestuneilla kului homman selvittämiseen, niin puhutaan varmasti useista hukatuista miestyövuosista. On siis varmasti syytä saattaa syylliset vastuuseen kolttosistaan. Toisaalta – melkein käy myös kaveria sääliksi. Nopea kiinnijääminen viestii myös siitä, että ei kyseessä ei taida kuitenkaan olla mikään maailmanluokan häkkeri. Motiivikin koko hommalle jäi alusta alkaen varsin epäselväksi. Eipä tainnut kaveri miettiä hommaa ihan loppuun asti.

Meille sivustojen ylläpitäjille tämä on tietysti hyvä opetus, että tietoturvasta täytyy pitää huolta. Vaikka hilavitkuttimen käyttäjätiedoilla ei kenenkään pankkitiliä tyhjennetäkään, niin vaivaa ja ärtymystä hommasta kuitenkin aiheutuu riittämiin.

Lähde: www.poliisi.fi

Edellinen artikkeliNokia N810 Internet tabletti julkaistu
Seuraava artikkeliPhone Fingers pitää kosketusnäytön puhtaana

1 KOMMENTTI

 1. olisi ollut kyllä hänen kohdaltaan asiallista ilmoittaa tietoturva reiästä ja vasta parin päivän päästä ladata nettiin ko. tiedot ihan vain jotta kaikki oppisivat vaihtamaan salasanansa vähintään kerran kuukaudessa uuteen.

  miksipä ei maksettaisi pientä korvausta niille henkilöille jotka löytävät tietoturva reiän sivustoilta joissa käsitellään suuria määriä käyttäjien tietoja kuten mm. salasanoja osoitteita…

 2. elinkautinen!

  kiitos poliisi!

  eikä kukaan jaksa vaihtaa salasanaa joka kuukausi, niitähän on niin monta…
  mutta tärkeimmillä sivustoilla se voisi olla järkevää, koitan pitää mielessä.

 3. Ihan oikein vain, ei käy ollenkaan sääliksi kaveria. Huomiotahan hän todennäköisesti halusi ja sitä myös saikin – joutuipahan maksamaan kivan hinnan siitäkin. Tuskin mikään maailman luokan kräkkeri, kräkkerithän eivät jää kiinni. Ja tuo todennäköisesti hyödynsi muiden kirjoittamia exploitteja ja niiden avulla sai salasanat haltuunsa, eli voidaan myös puhua hurjasta script-kiddiestäkin. Toivottavasti joutuu maksamaan kovan hinnan…

 4. Sais tulla henkilökohtaisesti pyytämään jokaiselta asianosaiselta anteeksi. Se riittäisi minun mielestäni.

 5. Hirteen vaan tuollaset. Voisinkohan nostaa häntä vastaan jotain syytettä? Edes pientä?

  Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että poliisi ei ole vahvistanut miehen syyllisyyttä. Kun mies on tapettu, on turha pyydellä anteeksi. Näin siis Amerikkalassa

 6. Hyvä, että saatiin tämä tyyppi kiinni. Yritti vielä laittaa jutun viattomien ruotsalaisien niskoille.

 7. kaikki ********* hakkeriviruksenlevittäjätietokonenörttihomot linnaan. 10v ylöspäin. vituttaa leikkiä palomuurien ja muiden hässäköiden kanssa, ku tollaset ********** huvikseen kiusaavat meitä kunnollisia ja siveellisiä kansalaisia.

 8. Arvasin, että kyseessä oli porukka, jotka käyttivät valmiita skriptejä vanhojen foorumisoftien hakkerointiin. Internetistä on nykypäivänä niin helppo löytää ohjeita miten hakkeroidaan valmiilla skripteillä/ohjelmilla. Naurettavia tällaiset ihmiset. Script kiddiet joutaisivat kaikki vankilaan. Ei niistä ole kuin haittaa. Luulevat olevansa koviakin poikia, mutta loppupeleissä eivät edes tiedä miten kyseiset skriptit/ohjelmat toimivat.

 9. herra homolle tiedoksi, että jos joku sinun järjestelmääsi haluaa murtautua, niin ei siinä mitkään palomuurit mitään auta, ellei kyseessä ole tämän tapauksen vastaavanlainen script kiddie, joka ei tiedä paskaakaan mistään.

 10. en ihmettelisi vaikka olis väärä jätkä pidätyksessä
  neljä pluspistettä suomen tosihyville jeejeepoliisivoimille

 11. jaahas oma salasana oli ainakin listalla / munat pois,poltetaan ruumis ja syötetään tuhkat sioille.

 12. Ei lynkata vielä. Kyseessä on sentään vasta pidätys. Edes syytettä ei ole vielä nostettu.
  Kun todetan syylliseksi, tuomitaan sitten.

 13. No, syyllinenhän hän on, on jo kuulusteluissa myöntänyt kaiken, lörpötellyt varmaan kaveritkin ilmi jos niitä oli.

 14. Varmaan jonkun alkeellisen Proxyn tms. kautta yritti suojautua jos sitäkään, kun noin helposti jäi kiinni. Toivottavasti kuitenkin rapsahtaa vähintäänkin tuntuvat sakot, että osaa olla ihmisiksi. 😀

 15. ensimmäiset sivut josta keräsi tietoja olivat ilman mitään proxyjä kurkittuja, lopuista saatiin kaivella vaikka kuinka kauan, että hän siellä on käynyt.