1417999611_c63ac39ffa.jpg

Oletteko koskaan miettineet, mitä tapahtuu suurille laivoille, sukellusveneille, lentokoneille ym. raskaalle kalustolle, joka vain on liian kallista purkaa. Pääosin nämä tietysti dumpataan pienellä korvauksella johonkin köyhään maahan. Tätänykyä romun määrä on kasvussa, sillä lakien odotetaan tiukkenevan ja kaikilla on kiire päästä eroon kalustosta, nyt kun se vielä onnistuu helposti.

Amarc-tukikohtaan (aerospace maintenance and regeneration center), Tusconiin, Arizonaan on kärrätty 5500 lentoalusta. Oheisella videolla käydään läpiajelulla tällä hautuumaalla. Lentokoneiden siivet, rungot, suihkukoneet, hävittäjät, pommittajat, pikkukoneet, helikopterit, runkojen osat ja erikoismalliset koneet odottavat kiltisti purkamista ja ympäristölle haitallisten materiaalien poistamista. Amarcissa voi vierailla myös Google-kartalla.

Osoitteessa deputy-dog.com esitellään näitä raskaan kaluston hautuumaita ympäri maailmaa videoilla, kuvilla sekä Google-kartoilla.

Edellinen artikkeliPorschella tutkaan 277km/h lasissa
Seuraava artikkeliAutomaattinen vessanvetäjä legopalikoista

1 KOMMENTTI

 1. Eikös tämä ”hautausmaa” toimi myös ja nimenomaan kaluston säilytyspaikkana. Arizonan ilmasto on niin kuivaa, että ruosteesta jne. ei ole vaaraa. Tietääkseni kalustoa on siirretty autiomaasta ainakin Itä-Euroopan maille ja Irakin sodan vuoksi myös omille joukoille (helikoptereita kai…).

  Läheskään kaikki kalusto näillä alueilla ei ole vanhentunutta. Pieni kunnostus, modernisointi ja taas pelittää.

 2. Eikös noita vois myydä huutokauppaamalla, hyvinhän täällä suomessakin meni armeijan vanhat panssarivaunut kaupaksi..

 3. Ehkä liian paljon huutokaupattavaks=) On siinä muutaman dollarin verran edestä kamaa, ja uusia väsätään koko ajan, viksua.

 4. Hyvin ja siististihän nuo on tuonne järjestelty. Nuita ei ilmeisesti käytetä edes varaosiksi?

 5. Olen lennellyt Arizonassa. Siellä on paljon tuollaisia paikkoja.
  Itse vieralin kahdella kentällä jossa oli vanhentynutta/varastoitua kalustoa. Toinen oli selkeä purku kenttä.Tusconin ja Phonixin puolessa välissä.
  Toinenen taas jokin varasto kenttä. Siellä oli yli 20kpl 747 rivissä. Bagdadista 200 mailia luoteeseen. Olisko ollut Kingman.

 6. USA & NL aikaisissa tavanomaisten aseiden rajoittamissopimuksissa menivät sopimaan, että kumpikin osapuoli sijoittaa satelliiteistä tarkasteltavaksi/laskettavaksi/valvottavaksi sovitut poistetut sotakoneet. Tuo on noita näyttelykenttiä. Ei romun purkaminen sinäänsä niin kovin pitkää aikaa vie 😉

 7. Tästä ja aiemmin esitellystä ohjustukikohdan myynti-ilmoituksesta saa käsityksen siitä, kuinka kammottavia määriä käytetään rahaa sotimiseen, ja siihen valmistautumiseen. Noiden tekeminen on aikoinaan maksanut useamman miljardin. Ilman sotia olisi tuolla rahalla saatu aikaan vaikka mitä. Mutta ei. Ihminen ei osaa elää rauhassa. Sotimaan on päästävä.
  Monet noista näyttävät päällisin puolin täysin ehjiltä. Senkun vain koneet tulille ja matkaan. Tai voisihan niille nyt jotain keksiä. Esim sulattaa ja tehdä limutölkkejä. Alumiinin tekeminen kierräteystä materiaalista on satojakertoja energiaystävällisempää kuin uuden sulattaminen ’malmista’. Tuossa on jo romuna hinnoiteltunakin isot rahat kyseessä. Ja luulisi että olisi kannattavampaa sulattaa ja myydä nuo kuin seisottaa tuolla aavikolla. Vai odotetaanko siinä vielä alumiinin hinnan nousua?

 8. No minuntietämykseni mukaan lentokoneissa käytetään alumiinia.. Kevyttä ja kestävää. Mistäs sitten? Raudastako? 8 kertaa painavampaa -> ei kestäisi edes ilmassa.

 9. Dragow, älä sano jos et tiedä. Hyvin pitkälti kaikki koneet on tehty alumiinista, ehkä jotkut häivepommittajat jostain muusta materiaalista. ja ”heikkinen” olet oikeassa tuossa että sotiminen on rahan tuhlausta. Puskan Yrjö tilasi muutama vuosi takaperin 17 uudenmallista häivepommittajaa, yhteishinta 2,5 mrd €. Ja lennettyjä taistelulentoja tasan 0. JA mikäs se Irakin sodan hinta oli? Se oli jossain nettisivulla, en nyt muista missä…

 10. Aikamoinen osa noista koneista on ollut sodassa, joten siinä mielessä ei voi sanoa, että ne olisivat olleet tarpeettomia 🙂 Siellä oli riveittäin F-4 Phantomeja ja Cobra-taisteluhelikoptereita, joiden voi olettaa osallistuneen ainakin Vietnamin sotaan. Aika moni kopteri oli päällystetty valkoisella muovilla, mikä on merkki siitä että ne ovat siellä säilytettävänä, eivät vielä romutettavana.

  Sota sinänsä on hulluutta, mutta esim. Suomen kaltaiselle maalle vielä hullumpaa olisi lopettaa armeijan ylläpitäminen.

  Ai niin, minäkin tykkäsin biisistä. Se on Andrea Bocellin ”Con Te Partiro”. Löytyy YouTubesta ainakin duettona. Biisin alkuperäinen säveltäjä Francesco Sartori ja sanat Lucio Quarantotto. http://www.youtube.com/watch?v=Qhh8MaRnzMc

 11. Lapsikin tietää, että lentokoneet valmistetaan pääasiassa alumiinista. Jo ala-asteella siitä puhuttiin kun ihmeteltiin miten koneet pysyy ilmassa.

 12. Eikös niistä satelliiteista tarkkailtaviksi tarkoitetuista koneista pitänyt vielä katkoa laikalla siivet irti ja sijoittaa ne erilleen rungosta niin että toimintakelvottomuus erottuu selvästi. Enpä kyllä tiedä miten estettiin esimerkiksi vanerista koottujen valekoneiden käyttäminen.

 13. Herrdarzenille tiedoksi että ainakin jo muutama vuosi on koneita rakennettu komposiitti materiaaleita koska on kestävämpää ja kevyempää kuin alumiini ja ei taida olla edes niin kallista. Hävittäjistä en ole varma mutta ainakin isompia koneita on tehty siitä. Runkokin taitaa olla komposiitteja, mutta ainakin ulkokuoret ja hiukan sisämyksiä.