Sentry - miehittämätön vesiskootteri vesistöjen valvontatehtäviin

Vesialueiden valvominen ja näille suuntautuvat pelastustehtävät ovat tavallisesti työläitä ja paljon ihmisiä vaativia tehtäviä. Puolustusteknologiaa valmistava yritys nimeltään QinetiQ on kehittänyt prototyypin miehittämättömästä, vesiskootterin kokoisesta aluksesta, jolla on tarkoitus helpottaa vesialueiden valvontatehtäviä.

Miehittämätön, Sentry niminen vesijetti on 3,5 metriä pitkä ja kykenee noin 50 solmun matkanopeuteen. Sentryllä pystytään toteuttamaan kertatankkauksella noin kuuden tunnin tehtäviä. Sentryä ohjataan tietokoneeseen liitetyn radiolähettimen välityksellä. Kantamaa radio-ohjaukselle saadaan noin 20 kilometriä. Vaihtoehtoisesti Sentry voidaan ohjelmoida toteuttamaan myös täysin autonomisia tarkkailutehtäviä. Matkanopeudessa Sentry nousee veden pinnan yläpuolelle ainoastaan noin 1,25 metriä ja se on suunniteltu mahdollisimman huomaamattomaksi. Sentryn pitäsi siis olla viholliselle mahdollisimman vaikeasti havaittava.

Sentry on modulaarisen rakenteensa ansiosta helppo varustaa käsillä olevaa tehtävää varten sopivalla varustuksella.  Vakiokuormassa Sentry on varustettu kameralla, mikroaaltoradiolla, valomajakalla sekä savuraketin laukaisijalla. Sentryn aseistamisesta ei kerrota mitään, mutta eiköhän tätäkin mahdollisuutta ole tutkittu.

Sentryn suunnitellut QinetiQ suunnittelee tuovansa valmiin tuotteen sekä sotilas, että siviilimarkkinoille lähiaikoina.

Lähde: www.gizmag.com

Edellinen artikkeliHarvinaisen motivoiva toimistolamppu
Seuraava artikkeliMerenneitoproteesi molemmat jalkansa menettäneelle uimarille