hanavessa.jpg

Yksi ehkä kummallisimmista asioista kulttuurissamme ja yhteiskunnassamme on mielestäni vessan huuhtelu juomavedellä. Ei kai se olisi niin vaikea kierrättää suihku- ja hanavettä. Brittiläisen RSA:n (The Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures & Commerce) 3000 punnan opiskelija-design-palkinto päätyikin Ines Sanchez Calatravalle tästä varsin yksinkertaiseen ajatukseen perustuvasta wc-hana-yhdistelmästä. Palkintoa sponsoroi Ideal Standard.

Lähde: www.thersa.org

Edellinen artikkeliLeatherman Skeletool monitoimityökalu
Seuraava artikkeliKielletty Xbox 360 -mainos

1 KOMMENTTI

  1. Japanilanen pyttyvalmistaja TOTO (tietääkseni maailman suurin lajissaan) on tehnyt samalla idealla toimivia pönttöjä jo vuosia.

  2. Jaappanissa kaikissa pöntöissä on ollut jo pitkään hana jolla pestään kädet asioinnin jälkeen.

  3. jorma: Sain käsityksen, että tässä mallissa se vesi millä ne kädet pestiin siirtyy sitten wc-pöntön käyttöön. Eli vesi käytetään kahteen kertaan. Tekeekö se Japanialainen pönttö samanlailla?

  4. Japanilaisten kotien vessanpöntöt on yleensä juuri tuollaisia. Lavuaari tosin on pienempi ja osoittaa toiseen suuntaan, eikä ole noin epäkäytännöllinen kuten tuossa kuvassa. Käsienpesuvettä tulee automaattisesti kun pönttö huuhdellaan ja vedentulo katkeaa automaattisesti kun säiliö on täynnä. Käsienpesuvedellä huuhdellaan seuraavalla kerralla pöntön sisältö. Olenkin aina ihmetellyt miksi tämä ei ole pakollinen standardi kaikkialla maailmassa. Vettä säästyy tosi paljon.

  5. Samaa kierrätysideaa on sovellettu myös suihkukaapeissa. Niissä on vedelle keräys allas katon tienoilla ja pumppu jolla vesi pumpataan altaaseen. Altaasta vesi sitten holahtaa tarvittaessa pyttyyn painovoiman vaikutuksesta. Säiliössä myös piisaa vettä useampaan huuhteluun, joten jokaista pöntöllä käyntiä varten ei tarvitse käydä suihkussa..

  6. Idea sinänsä on hyvä , onhan se melkoinen tuhlaus käyttää puhdasta juomavettä wc-pytyn huuhteluun .

  7. Hyvä idea, mutta sijoitus pitää suunnitella uudestaan, kun nyt ei voi pönttöä enää sijoittaa seinää vasten.

  8. Itseasiassa sen voi sijoittaa kiinni seinään, vain 90 astetta eri suuntaan kuin on totuttu. Eli pytyn kylki seinää kohti. Aivan nurkkaan sijoitus ei toki onnistu, mutta paikkoihin jossa pönttö lavuuaari on muutenkin samalla seinällä tuo ei vie yhtään sen enempää tilaa (tod.näk. vähemmän).

  9. Itseasiassa vie koska tarvitset silti tilaa käyttää noita..ei oo kivaa istua sivuttain pöntöllä tai käyttää lavuaaria sivuttain