metodi_karela1.jpgmetodi_karela2.jpgmetodi_karela3.jpg

Palataksemme vielä Keksintojen viikolle Viitasaarelle, esittelemme messuilla järjestetyn keksintökilpailun voittajan, nimittäin jyväskyläläisen Karela Viljanen-Konttisen pianonsoiton opetusmenetelmän. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Nuottiviivasto on käännetty pianon koskettimille. Ensimmäisessä kuvassa esitellään kaavio, kuinka piano spektrassa nuottiviivasto kääntyy alaspäin vastaamaan pianon koskettimia. Toisessa kuvassa havainnollistetaan tekniikkaa kääntämällä piano spektra pianon koskettimien yläpuolella. Viimeisessä kuvassa nuottiviivasto on kääntynyt siten, että eri sävelasteet vastaavat pianon tiettyjä kosketimia.

Näin havainnollistetaan nuottiviivaston ja pianon koskettimien yhteys visuaalisin keinoin kerralla ja selkeästi. Tällä keinolla nuottienlukemisen opiskelun alkuvaiheet sujuvat huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin, kuin perinteisellä metodilla, jossa tarvitaan heti alussa runsaasti laskutaitoa sekä abstraktia ajattelua. Karela Viljanen-Konttinen on pianonsoiton opettaja ja valmistelee tällä hetkellä opintomateriaali, jossa hyödynnetään tätä uutta opetusmetodia, Metodi Karelaa. Tiedustelut voi esittää hänelle osoitteeseen karela.viljanen[at]kolumbus.fi.

Edellinen artikkeliRip Roar Creation Station: Greenscreen -teknologia nuorille
Seuraava artikkeliKeksintöjen viikko: Hitsausmyssy Welderi

1 KOMMENTTI

 1. voin kokemuksesta sanoa että tuo on toimiva metodi:D
  itse opin soittamaan tuolla silloin joskus pienempänä:D
  kyllä se helpompaa oli noin:D

 2. Kyllä tuo aika hankalalta näyttää. Tosin, metodi saattaa ihan hyvin toimiakkin.
  En ole kokeillut…

 3. Onpa mielenkiintoista kuulla, että olet jo soittanut tuolla metodilla!Kerrrotko milloin ja missä. Vastaavaa ei missään ole vielä julkaistu.
  Tuo kuva näyttää kerralla hankalammalta, kuin käytännössä, koska kyse oli messuista,,,

 4. sinun opetuksessa joskus kolmannella luokalla:D
  jos olet tekstissä mainittu karela:D

 5. Sepä kiva kuulla! Että sillä olet oppinut. Laitatko sähköpostia ja kerrot enemmän palautetta?

 6. Onpas kätevän näköiset ja iloisen väriset viivastot!
  Niiden avulla olisi varmasti mukava ja helppo oppia!
  Onnea keksijättärelle!

 7. Kiitos, Anni! Ja vaikka viivastot muuttuvat vähitellen mustiksi ja vaakatasoon, soinnuilla ja sävelillä voi musisoida värikkäästi jatkossakin.

 8. Karela,
  Olipa mukava löytää Sinun juttusi ja keksintösi! Usein ajattelen Sinua ja toivon mielessäni Sinulle kaikkea hyvää ja niin näyttää käyneenkin.
  Olen Seija,joka hoitelin Sinua ihan pikkuisena siellä Kuhmossa. Sain olla mukana,kun Sinun pikkusormet kurkottivat mustan pianon koskettimille ruokasalissa! Nyt musiikki näyttää täyttävän elämäsi. koko elämäsi! Edelleen kaikkea hyvää Sinulle!

  Lämmöllä Seija Hurskainen

 9. Helpottaa varmasti monen nuotinlukuja. Tosin on varmaan niitäkin joille tämäkin on hankalaa.
  Itse asiassa minulla on hämärä käsitys että olen itsekin pentuna ensin kääntänyt nuotit viivaston noin päin mielessäni.. ja lopulta takaisin. Näyttää toimineen.

  t.Heikki