Tulevaisuus ilman kännyköitä ja Internettiä

Satuin eilen illalla katsomaan DVD:ltä Ridley Scottin Blade Runner elokuvan pitkästä aikaa. Täytyykin alkuun sanoa, että vuonna 1982 valmistunut futuristinen thrilleri on kyllä edelleenkin hienoiten toteutettuja tulevaisuuden visioita mitä on elokuvissa nähty.

Noin puolivälissä leffaa vision uskottavuus kuitenkin murenee – ainakin hetkeksi. Illuusion rikkoo kohtaus, jossa Harrison Fordin esittämä elokuvan päähenkilö Deckard  kävelee baarissa maksupuhelimen äärelle soittaakseen tutulle androidille. Siis maksupuhelimen! eihän maksupuhelimia löydy enää edes nykyään mistään, vaan kaikilla on omat kännykät. Vai että vielä tulevaisuudessa?

Toinen tämän päivän todellisuuteen istumaton seikka elokuvassa on, että missään vaiheessa ei haeta tietoa Internetistä tai muista tietopankeista. Johtolangoiksi kelpaavat mukamas tavalliset vanhanmalliset paperikuvat! Kuvitelkaa tulevaisuutta ilman digikameroita tai Internetiä, eipä taida upota? Onneksi paperikuvat ovat tulevaisuudessa sentään niin tarkkoja, että näitä pystytään television kaltaisella laitteella suurentelamaan noin 1000-kertaiseksi ilman, että kuvan tarkkuus merkittävästi kärsii.

Hauskaa ajatella, kuinka 1982 valmistunutta elokuvaa tehdessään ohjaajalla ei lienee tullut edes mieleen, että ihmisillä saattaisi 40 vuoden päästä olla kaikilla kännykät. Keinotekoisia eläimiä ja lentoautoja kyllä, mutta ei matkapuhelimia.

Kyllä Blade Runner silti hakkaa uskottavuudessaan kaikki viime vuosina tietokoneanimaatioilla toteutetut sci-fi elokuvat mennen tullen. Ainakin vielä toistaiseksi. Ohjaaja Ridley Scott nimittäin ilmoitti tänään tekevänsä uutta versiota kulttielokuvasta nimellä Blade Runner: The Final Cut. Uusi versio tulee sisältämään sekä täysin uutta, että ennennäkemätöntä materiaalia.

Eikö se nyt mukamas riitä, että leffasta on jo ainakin kolme – eri lopulla varustettua versiota julkaistu (mukaan lukien eilen katsomani directors cut)?

{democracy:45}
Edellinen artikkeliPuusta tehty Japanilainen ”superauto”
Seuraava artikkeliPC-EZ-Bake – leivinuuni 5,25 tuuman levyasemapaikkaan

1 KOMMENTTI

 1. Mitä USA:n matkapuhelimista olen kuullut, tavallinen kolikkopuhelin kapakan seinässä säilyy siellä vielä pitkään. Matkapuhelimet ovat siellä yhteensopimattomia ja kalliita käyttää. Toisaalta ei kannata juhlia matkapuhelimella. Voi olla, että sähkömagneettinen säteily todetaan vaaralliseksi ja kaikki langattomat laitteet kielletään. Jos 800 W keittää kanan mikrossa, niin onko 1 W pää vieressä taatusti turvallinen ? Kehitys ei aina mene eteenpäin. Ajatellaanpa vaikka kuulentoja ja yliäänen nopeudella matkustamista.

  Toisaalta jo 1960-luvulla oli viranomaisilla ja radioamatööreillä kämmeneen mahtuvia radiopuhelimia. Ongelmana niissä oli vain se, että koko kaupungissa voitiin puhua vain muutama samanaikainen puhelu. Kädessä pidettävä puhelin on jo 1930-luvun loppupuolen keksintö. Ne olivat tiiliskiven kokoisia ja -painoisia.

  Webbia oli vaikea ennustaa vielä silloinkaan kun se jo oli olemassa. Muistan kun noin 1991 kokeilimme silloisessa työpaikassani Berniers-Leen ohjelmia ja hallintoihmiset kielsivät ulkopuolisille avoimen palvelimen, koska siihen kuluvasta tietokonekapasitteetista ei saatu maksua.

 2. Kannattaa kokeilla itsekin tulevaisuuden ennustamistaitoja. Kirjoita essee millaista on tekniikka ja muu elämä esim. 30 vuoden kuluttua. Laita kirjoitelma kirjekuoreen ja kirjoita siihen, että saa avata vasta vuonna 2037. Saat varmaan tuona vuonna melkoiset naurut 🙂

 3. Temarin Osmo A. Wiio harrastaa tuota syvällisempää tulevaisuuden funtsimista. Onpa kehitellyt (siitäkin) aiheesta omia lakejaankin.

  Mitä tulee Blade Runneriin leffana, niin olen kyllä samaa mieltä senjor Kirjalaisen kanssa – tavattoman hieno pätkä, lempparini itse asiassa. Tosin pieni asiavihrre löytyy kirjoituksesta: Oikeaa Blade Runneria ei voi katsoa DVD:ltä, ellei sitä ole itse VHS:ltä rieskalle polttanut tai jostain sellaisen kotipolttoisen löytänyt. DVD:nä kun ei ole tarjolla muuta kuin se ohjaajan skeidaversio. Onneksi, ainakin puheiden mukaan, vuoden -82 alkuperäinen pätkä julkaistaan vihdoinkin DVD:nä. Odottelin aidon BR:n julkaisua jo juhlavuonna 2002, mutta kun ei niin ei…

 4. Tämän uuden version jälkeen tullaankin luonnollisesti jossakin vaiheessa julkaisemaan vielä ”alkuperäinen” versio DVD:llä, joka nyt siis on saatavilla ainoastaan VHS muodossa.

  Toinen asia, mitä en ikinä oikein ole ymmärtänyt, on leffojen kanssa kaupattavat extra-lisämateriaali-bonuslevyt. Luin juuri äsken, että Blade Runnerin uusi versio on ensi vuonna tulossa kauppoihin kahden, neljän ja viiden DVD levyn versioina.

  Mielestäni koko ajatus, että katsojalle pitää näyttää, kuinka kaikki elokuvassa on toteutettu on nurinkurinen. Jos itse olisin ohjaaja, jättäisin paljon mieluummin detaljit toteutuksesta kertomatta. Elokuvan taika säilyisi mielestäni paljon paremmin, kun katsojalle ei kerrottaisi heti alkuun, että oikeasti näyttelijät hyppivätkin sinistä taustaa vasten ja suurin osa extroista ja lavasteista onkin tietokoneanimaatiota.

  Ja kuka sitä paitsi jaksaa katsoa neljää levyllistä extroja?

 5. Minä jaksan. Minua ainakin kiehtoo välineet ja tavat miten lumo on saatu aikaan vaikka en elokuvan tekijä ole. Kun leffa on nähty jo ”liian” moneen kertaan niin alkaa kiinnostaa tarinat leffan taustalla. Leffa saa näin uuden elämän kun seuraavien katselukertojen aikana tulee mieleen miten kukin trikki on tehty.

 6. Joo, jaksamusta ekstroihin riittää täällä myös. IMDB:ssäkin tulee pörrättyä enimmäkseen triviapuolella. Tietenkin leffan pitää kiinnostaa: eipä juur liikuta jonkin Van Damme-rainan stunttien toteutus. Eli viiden levyn paketti – het kun ilmestyy. Ja Lucaskin lienee puuhailemassa Tähtien Sodista jotain 9- tai 12-levyistä järkälettä. Tahtoo.

 7. Tähtien sodista puheen ollen – ja mitenkään alkuperäiseen aiheeseen liittymättä; onko starwarseista olemassa settiä jossa olisi kaikki kuusi leffaa samoissa kansissa? 4-6 osien pakettia on joka marketissa, mutta uudempia ei ole näkynyt..

 8. Surkeat vaihtoehdot. Tapauksesta riippuen molemmat vaihtoehdot ovat ihan mahdollisia.

 9. Blade Runnerin maailman yksi elokuvassa mainitsematon asia on että Los Angeles vuonna 2019 on rakennettu ydinpommilla tuhottujen raunioiden päälle ja jäte on edelleen, ajoittan vahvasti säteilevänä, ympäri kaupunkia ja välillä myös metropolin alla viemäreissä jne. Tästähän voisi heittää arvauksen, että ehkä taustasäteily on niin vahvaa ajoittain että langaton yhteyden pito ei vain ole tehokasta. Mitä todistusaineistoon tulee, elokuvan alussa nähdään kuinka Deckard istuu pomonsa kanssa toimistossa selaten arkistomateriaalia tietokoneelta jossa pyörii skinjobien profiili. Internet ei tänä päivänäkään ole työkalu jolla voisit metsästää henkilöä jolla ei ole sosiaaliturvatunnusta, nimeä jota käyttää missään virallisessa tietokannassa ja jolla ei ole edes pankkitiliä. Blade Runnerin näkemys androideista on varsin mielenkiintoinen ja harvinainen suorastaan tieteisfiktiossa. Jahdattavat androidit ovat nk. bio androideja eli ovat olioita joiden fysiologinen rakenne ja ulkonäkö on melkein samanlainen kuin ihmisellä. Erona siis, että nämä on valmistettu synteettisesti, ilman tunteita tai ihmisen vapaata tahtoa ja kehittynyttä persoonallisuutta. Näiden paikalla istuu ennalta ohjelmoitu neuroverkko, tehokkailla ja muuttuvilla neuroverkoilla on vain tapana kehittyä…

 10. Ja Erkki Kirjalaisen kommenttiin siitä, että miksi tästä elokuvasta julkaistaa 2 levyn versio ja erinäinen määrä erikoisjulkaisuja sisältäen eri tasoista materiaalia tulee Blade Runner on pitkän kulttimaineen ja laajan faniyleisön ympärilleen kerännyt teos. Sinä et siis selvästi halua näitä ekstroja, hyvä on. Sinulle on siis tämä 2 levyn versio. Me muut jotka haluamme ahmia jok’ikisen palan informaatiota Blade Runnerista, olemme valmiita maksamaan aika paljon 6 levyisestä Blade Runner paketista. 🙂

 11. On ero extramateriaalilla ja uudelleen julkaistavailla ”directoris cut” ja ”extended version” , tms. elokuvilla. Jos kerta jos kerta lisäkohtauksilla varustettu elokuva on jotenkin ”täydellisempi” tai ”parempi” kuin alkuperäinen, miksei näitä lisäkohtauksia ole laitettu jo alkuperäiseen julkaisuun?

  Extramateriaalia sisältävävä elokuvan mukana tulevat levyt ovat sitten asia erikseen. Samoin kuin erikoisjulkaisu joka sisältää alkuperäisen elokuvan lisäksi paljon lisämateriaalia. Mutta uudelleen leikattu, uudella lopulla tai lisäkohtuksilla silvottu uusintaversio samasta elokuvasta on kyllä elokuvallinen raiskaus jolla vain yritetään rahastaa.

  Erimieltä voi toki jokainen olla.

 12. Ridley Scott sanoi jo aikapäiviä sitten että haluaisi tehdä Blade Runnerista uuden version, sellaisena kuin olisi jo alun perin halunnut sen tehdä. Eli siis vähän kuten Lucas Star Warsien uusissa versioissa. Rahaa ei kuulemma aikoinaan ollut tehdä kaikkia kohtauksia ollenkaan vaan niitä kylmästi jätettiin pois! Uudessa versiossa on siis ymmärtääkseni odotettavissa kokonaan uusia tarinaa täydentäviä kohtauksia! En kyllä ymmärrä miten ne kuvataan jos niissä on tarkoitus Harrison tai vaikka Hannah olla mukana 🙂

  En malta odottaa, eli tässä tapauksessa uskon ja toivon että rahastuksesta ei ole kyse. Blade Runner ON paras scifi leffa.

 13. Jaa miksikö niitä kohtauksia jätetään pois ja sitten myöhemmin extended-versioihin takaisin ymppäillään? Vaikka ohjaaja kuvaisi kuukauden verran matskua voi studio olla sitä mieltä, että kyllä tämä raina nyt pitää saada mahtumaan siihen 89 minuuttiin, jonka keskivertokatsoja jaksaa persiillään istua leffateatterissa ennen kuin popparit loppuvat. Niin sitten tehdään ja myöhemmin saadaan devarilla rellestää mielin määrin. Hyvänä esimerkkinä Terminator 2- ja Aliens-pätkät. Pitkinä paljon alkuperäisiä parempia. Eli kyllä se sana ’silvottu’ kuvaa paremmin niitä teatteriversioita… Tosin – taas, tässä niin kuin monessa muussakin asiassa – makunsa kullakin ja kyllä niitä leffoja voidaan erikoisversioina pilatakin.

 14. erkki liikennemerkki kirjoitti: Onneksi paperikuvat ovat tulevaisuudessa sentään niin tarkkoja, että näitä pystytään television kaltaisella laitteella suurentelemaan noin 1000-kertaiseksi ilman, että kuvan tarkkuus merkittävästi kärsii.
  haluaisin tämän lisäksi kiinnittää huomionne sellaiseen seikkaan, että kuvaan pääsee ”sisään” kuin kolmiulotteiseen kuvaan, eli ”kurkistamaan nurkan taakse”. Deckard zoomaa kuvaan ja kurkkaa kuvassa olevan nurkan taa saadakseen näkyviin naisen. Siltä se kikkailu minusta ainakin näytti.
  Mahtava elokuva, loistava soundtrack. erinomainen rentoutumiseen!

 15. Nykyään alkaa olla mahdollista tehdä filmin roskakoriin heitetyistä pätkistä tietokonegrafiikan avulla lähes mitä tahansa, vaikka jatko-osa. En tunne noita Blade Runnerin eri versioita, mutta näyttelijöiden kaksoisolentoja näyttää löytyvän helposti. Esimerkiksi Goodnight Sweetheart sarjassa osa päänäyttelijöistä vaihtui, eikä kaikkien vaihtumista edes huomaa muuta kuin lopputeksteistä.

  Siis aito Blade Runner on vieläkin vain videonauhalla. Mikä eri maiden versioista on paras, koska joistain näyttää leikatun pois joitain pätkiä, lähinnä lyhyitä seksikohtauksia ?

  Mitä Los Angelesin tuhoutumiseen tulee, se saattaa hyvinkin sortua maanjäristykseen ennen vuotta 2019. Atomipommilla tuhotun kaupungin uudelleenrakentamisessa ei ole mitään dramatiikkaa, ovathan Hiroshima ja Nagasaki hyvin menestyviä kaupunkeja. Tosin yksi herkkänahkainen tuttava alkoi vieroksua Nagasakissa valmistettua autoaan kun huomasi sen valmistuspaikan.

  Reaalimaailman kommenteista vielä se, ettei radioaktiivinen säteily häiritse radiolaitteiden toimintaa sellaisella tasolla, jossa käyttäjä pysyy edes vähän aikaa hengissä. Elektroniikkakin on säteilylle herkkää, mutta radioaallot kulkevat varsin kovassakin säteilykentässä. Vasta ilman ionisaatio lopettaa radion kuuluvuuden.

 16. Elokuva sijoittuu vuoteen 2019 !!

  Itse en ainakaan tule tuolloin raahaamaan nykyisenlaista kännykkää mukanani.
  Ja kyllä internetin romahtamisestakin on juttua yhä enemmän.

  Veikkaama että noita kumpaakaan ei tuolloin enää ole yleisessä käytössä..