spacedivers_main_485.jpg

Joukko avaruustiedemiehiä suunnittelee laskuvarjohyppyä avaruudesta maan pinnalle. Ensimmäinen testihyppy on kaavailtu vuodelle 2009, 36 kilometristä. Hyppyä varten on suunniteltu erityinen puku, joka antaa happea, suojaa kuumuudelta ja avaa varjon automaattisesti, kun korkeus on sopiva. Pelkästään huviksi ei hyppyä suunnitella, vaan ideana on, että tulevaisuudessa astronautilla olisi hätäkeinona mahdollisuus poistua alhaiselta Maan kiertoradalta hyppäämällä.

Kun testihyppy on suoritettu, seuraa todellinen haaste. Nimittäin hyppy 241 kilometristä Maan yläpuolelta tai jopa korkeammalta. Hallitussa hypyssä vauhti kiihtyisi kovimmillaan 4023 kilometriin tunnissa. Saavuttaessa ilmakehään erityinen hidastusvarjo aukeaa tasoittamaan alastuloa, jotta vältytään hengenvaarallisilta liikkeiltä.

Saavuttaessa Maan tiheämpään ilmakehään, vapaapudotus hidastuu 193km/h nopeuteen. 915 metrin korkeudessa tavallinen laskuvarjo aukeaa. Aika hurjalta kuulostaa. Mutta vapaaehtoisia varmasti löytyy. Mutta entäs jos hyppää vahingossa keskelle valtamerta.

Lähde: www.popsci.com, blog.scifi.com kautta

Edellinen artikkeliNew York Timesin toimittaja testasi Applen iPhonea
Seuraava artikkeliKuinka ketsuppi ulos lasipullosta?

1 KOMMENTTI

 1. ”Mutta entäs jos hyppää vahingossa keskelle valtamerta.

  Siis eihän siinä mitään ole puku suojaa kylmältä ja kuumalta ja vieläpä tappavilta säteilyiltä, tarjoaa happea ja lämpöä… Eli mikäs siinä puku on todennäköisesti vesitiivis vaimitä.?
  eli mikäs siinä odotellessa sitten puvussa on gps paikannin jotta viranomaiset paikallistavat paikalle ja kyllä kuka tahansa tuossa puvussa syömättä ja juomatta kestää vaikka vuorokauden.

 2. Tuli mieleen John Carpenterin ensimmäisessä filmimoviessa hieno loppukohtaus, jossa beach boy-astronautti surffaa ilmakehään räjähtäneen aluksen palalla ja muuttuu tähdenlennoksi.

  Muutenkin loistava parodia 35 vuoden takaa Avaruusseikkailu 2001 hengessä
  http://www.youtube.com/watch?v=EuOl3ta-img
  Surffauskohta tosin vasta ihan trailerin lopussa, eikä se oikein avaudu. Katsokaa leffa.

 3. Mutta mitäs sitten tehdään kun tulee paskahätä?? Onko siihen sitten tehty jou kakkakikkari eliö syömään sen kun oot tuolla kelluttelemassa ulapalla?? Ja entäs ku tulee kusihätä???

 4. Ai se oli John Carpenterin. Enpäs tiennytkään. Ihan nostalgiafiilikset trailerista. Pitäisköhän kaivaa leffa jostain. Se neuroottinen pommi oli loistava!

 5. Enpä usko, että 4023 kilometrin tuntivauhdissa paljon käsiä levitellään 🙂

  Taitaa olla suunniteltu pää alaspäin putoamiseen?

 6. Mikähän sen avaruusaseman korkeus on? voisko sieltä hypätä tarpeen tullessa. (en viittaa siihen kakkaan) siis hädän tullessa (eikä taaskaan viittaus kakkaan) Riittääköhän toi 241 km?

 7. eniten mietityttää toi yli 4000km/h nopeus, joka aiheuttaa niin kovan kitkan että avaruusaluksissa joudutaan käyttämään keraamisia lämpökilpiä ettei alus pala poroksi ilmakehään saapuessaan, miten tuo ongelma ratkaistaan tuossa hyppy asussa?

 8. Niin siis hypyssä 240 kilometristä. Eihän se vielä 36 kilometrin matkalla kovinkaan kiihdy…

 9. avaruusaseman kiertorata on noin 400km korkeudella se vaihtelee, jonkun verran

 10. En aio olla innokkaiden testihyppääjien joukossa. Erehdytpä liikauttamaan käsiä tai jalkoja, niin jäsenet repeävät irti.

 11. ”Erehdytpä liikauttamaan käsiä tai jalkoja, niin jäsenet repeävät irti.”
  Sehän on hyvin voitu tehdä niin, ettt edes pysty tuon ilmalennon aikana liikuttelemaan käsiäsi tai jalkojasi…
  Tuon garmean kitkan vaikutus kyllä vähän jää auki… Tai siis miten ne estävät ihmistä palamasta poroksi, kun täysikokoisella avaruusaluksellakin on kestämistä…