Ajatuksen voimalla käytettävä tietokoneohjain saattaa tulla markkinoille jo tänä vuonna

Runsaasti koneen ääressä aikaa viettävälle hiiri-näppäimistö yhdistelmä on hyvinkin luonteva tapa ohjailla tietokonetta. Tietokoneen ohjaileminen kyseisellä yhdistelmällä vaatii kuitenkin jatkuvaa fyysistä kosketusta ja on tietysti rajoitettu merkkeihin sekä kaksiulotteiseen liikuttelemiseen. Luontevin tapa tehdä tietokoneesta todellinen käden jatke olisikin tietysti suunnitella ajatuksen voimalla ohjailtava käyttöliittymä.

Ajatuksen voimalla toimivia käyttöliittymiä on suunniteltu ja demottu varmasti lähes tulkoon yhtä kauan, kuin tietokoneita on ollut olemassa. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että ajatuksen voimalla ohjailtava tietokone olisi pian viimein myös tavallisen käyttäjän ulottuvilla. Taiwanilaisen OCZ technology -yrityksen Computex 2007 esittelemä prototyyppi ajatuksen voimalla toimivasta käyttöliittymästä saattaa saapua yrityksen mukaan markkinoille nimittäin jo tämän vuoden puolella. Prototyyppi perustuu otsapantaan, joka kolmen sensorin avulla pystyy tunnistamaan käyttäjän ajatusten mukaan 11 eri signaalia. Laite päättelee viitteet ihmisen ajatuksista silmän, otsalihasten ja aivojen toiminnan perusteella.

Laitteen toimintaa epäilleiden testaajien mukaan laite todellakin toimii varsin intuitiivisesti ja on nopea oppia. Tällä hetkellä laitteen kontrollimäärä riittäisi mainiosti esimerkiksi hiiren korvaamiseen vaikkapa Doomia pelaillessa. Todellista hyötyä ohjaimesta löytyisi varmasti myös esimerkiksi alaraajahalvauksesta kärsiville potilaille.

Lähde: www.gizmag.com

Mainos! Kokeile nyt IWantU.com deittipalvelua ilmaiseksi!

Edellinen artikkeliPac-Man vyö
Seuraava artikkeliViikkokysely: Mikä on mielestäsi suurin uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle?