5-28-07-liquidmirrortelesco.jpg

Roger Angel, Arizonan yliopiston johtava astronomi, on suunnitellut jättimäisen teleskoopin rakentamista Kuuhun. Ideana on käyttää tämän 100 metriä halkaisijaltaan olevaan pyörivään peiliin nestemäistä ainesta. Tämän kokoinen teleskooppi keräisi valoa 1736 kertaa enemmän kuin Hubble-satelliitti. Pienempiä samaan tekniikkaan perustuvia teleskooppeja on maan pinnalla, mutta Kuun pieni painovoima ja ilmakehättömyys soisivat mahdollisuuden suurempaan peiliin. Myös uusi 6,5-metrinen James Webbin satelliitti-teleskooppi on suunnitteilla. Se tulee näillä näkymin vuonna 2013 olemaan 70 kertaa Hubblea herkempi.

Angelin suunnitelma näyttää nyt saaneen julkisuutta ja sen rakentamisesta käydään keskustelua. Teleskoopin avulla voitaisiin havaita maailmankaikkeuden kaukaisimpia ja suurimpia osasia, mukaanlukien ensimmäiset tähdet. NASAn Institute for Advanced Concepts tutkii Angelin suunnitelmaa kohtuullisen edullisena rakentaa ja vertaa ainakin rahoituksellisesti $4,5 miljardin James Webbin
teleskooppiin.

Tarkempaa tietoa ja nestemäisen peilin ajatuksen historiasta löytyy seuraavan linkin takaa: http://www.wired.com

Edellinen artikkeliKoreassa on kehitetty yhden luksin valossa kuvaamisen mahdollistava kuvasensori
Seuraava artikkeliTyylikäs TV-baarikaappi-yhdistelmä

1 KOMMENTTI

 1. ”Even a 20-meter instrument, which is more likely in the near term, would be 70 times more sensitive than the Hubble and could detect objects 100 times fainter than those that will be seen with the James Webb Space Telescope, a next-generation orbiting observatory scheduled for launch in 2013.”

  James Webb -avaruusteleskooppi on 6,5-metrinen, ei 20-metrinen.

 2. Teleskoopin avulla voitaisiin maaailmankaikkeuden 🙂 Taisi jäädä sana välistä. Olisi kyllä siistiä jos moinen väkkärä saataisiin rakennettua.

 3. ”Teleskoopin avulla voitaisiin maailmankaikkeuden”
  Oiskohan se liikaa pyydetty jos noita uutisia oikoluettaisiin, esim. uutisen postaaja käyttäisi 2min ajastaan ja lukisi mitä on kirjottanut. About jokatoisessa uutisessa on kirjotusvirheitä ja muuta.

  MUTTA… toivotaan että tekevät tuollaisen härpäkkeen, komiaa olisi.

 4. Joo. Korjataan asiat. Kyllä tääkin tuli oikoluettua pariin kertaan, mutta kello oli jo aika paljon, ja virheet eivät olleet sanamuodoissa. Lisäksi kun on englanninkielistä lähdemateriaalia, niin sieltä saattaa olla työlästä etsiä hilavitkuttimeen kirjoitettavan artikkelin aiherajaukseen liittyvät kohdat. Ja jos nyt jotain vielä, niin tuo James Webb -sivu oli eilen poissa toiminnasta. Mutta nyt pitäisi olla asiat paikallaan.

 5. Esittääkö tuo kuva 100-metristä peiliä? Siinä tapauksessa peilin vieressä seisova lähes 20-metrinen kaiffari ei ole ainakaan maapallolta, luulisin 🙂

 6. Se saattaa olla Kuussa syntynyt ja kasvanut ihminen, jota ei ole kasvupyrähdyksissä maan suurempi painovoima pidätellyt.

 7. Juuri niin. Siinä vaiheessa kun ne tämän viimein saavat valmiiksi on kuussa jo vähintään ensimmäistä kuussa varttunutta sukupolvea edustava siirtokunta..
  Ja sillä siis selostuu tuon nautin mittava koko.

 8. Toisaalta mulla on sellainen ajatus, että kun olis tarpeeksi teknologiaa lähettää tuollainen määrä materiaalia ja alihankkijaporukka Kuun pinnalle, niin on ymmärretty etsiä niitä vastauksia myös enemmän ihan täältä meidän omasta maailmastamme.