Suunnitteilla suuri neste-peilinen teleskooppi Kuuhun

5-28-07-liquidmirrortelesco.jpg

Roger Angel, Arizonan yliopiston johtava astronomi, on suunnitellut jättimäisen teleskoopin rakentamista Kuuhun. Ideana on käyttää tämän 100 metriä halkaisijaltaan olevaan pyörivään peiliin nestemäistä ainesta. Tämän kokoinen teleskooppi keräisi valoa 1736 kertaa enemmän kuin Hubble-satelliitti. Pienempiä samaan tekniikkaan perustuvia teleskooppeja on maan pinnalla, mutta Kuun pieni painovoima ja ilmakehättömyys soisivat mahdollisuuden suurempaan peiliin. Myös uusi 6,5-metrinen James Webbin satelliitti-teleskooppi on suunnitteilla. Se tulee näillä näkymin vuonna 2013 olemaan 70 kertaa Hubblea herkempi.

Angelin suunnitelma näyttää nyt saaneen julkisuutta ja sen rakentamisesta käydään keskustelua. Teleskoopin avulla voitaisiin havaita maailmankaikkeuden kaukaisimpia ja suurimpia osasia, mukaanlukien ensimmäiset tähdet. NASAn Institute for Advanced Concepts tutkii Angelin suunnitelmaa kohtuullisen edullisena rakentaa ja vertaa ainakin rahoituksellisesti $4,5 miljardin James Webbin
teleskooppiin.

Tarkempaa tietoa ja nestemäisen peilin ajatuksen historiasta löytyy seuraavan linkin takaa: http://www.wired.com