Tänään Apple sitten aloitti aiemman uhonsa mukaisesti myymään musiikkia  iTunes verkkokaupassa myös ilman kopiointia rajoittavaa suojausta.  Vaikka musiikkia ilman kopiointisuojausta on saatavilla ainoastaan tietyiltä artisteilta, kenties Applen päätös aloittaa trendin leviämisen myös muihin netin verkkokauppoihin. Tosin saattaa myös olla, että ele tulee liian myöhässä. Useat meistä, itseni mukaan lukien on huonojen kokemusten kautta jo menettänyt uskonsa musiikin latauskauppoihin.

Sen ainoan kerran, kun ostin CDON verkkokaupasta yhden Ismo Alangon levyn kopioisuojattuina WMA kappaleina, niin eihän sitä tietenkään saanut kuulumaan omalta Windows koneelta, niin kuin piti. Yritin kyllä päivittää Media Playeria ja laittaa palomuurit pois päältä, mutta ei vaan kuuntelu onnistunut. Joku suojausmoduli kuulemma puuttui.

Pyysin ohjeita kappaleiden kuuntelemiseen kahteen otteeseen CDON verkkokaupan asiakaspalvelusta, mutta kumpaakaan tiedusteluuni ei vastattu. Koska en saanut kappaleita kuulumaan, tein asiasta kaksi erillistä reklamaatiota. En saanut kuitenkaan mitään vastausta kumpaankaan tekemääni reklamaatioon.

Lopulta, odotettuani yli kuukauden tuotetukea, tai vastausta reklamaatiooni, mietimme tuttavani kanssa, että ainoa tapa saada kappaleet kuulumaan olisi lienee kokeilla seuraavaa: Lähettäisin kappaleet tuttavani sähköpostiin, jonka koneelta suojatun musiikin kuuntelu onnistuu. Tämän jälkeen tuttuni polttaisi kappaleet CD-äänilevyksi. Suojatuista kappaleista koostetun levyn tuttavani sitten rippaisi koneelleen MP3 muotoon. Tällä tavalla tuotetut suojaamattomat MP3 kappaleet tuttuni lähettäisi paluupostina sähköpostiini ja saisin levyn lopulta kuunteluun.

Vähän liian monimutkaiseksi siis menee ainakin itselleni. Tiedä sitten, olisinko tällä tavalla toimittuani syyllistynyt vielä siihen laittomaan musiikkipiratismiin?

Edellinen artikkeliSlurpr-boksi kokoaa lähistön W-LAN verkot ja yhdistää nämä yhdeksi nopeaksi yhteydeksi
Seuraava artikkeliKoreassa on kehitetty yhden luksin valossa kuvaamisen mahdollistava kuvasensori

1 KOMMENTTI

 1. ”Tiedä sitten, olisinko tällä tavalla toimittuani syyllistynyt vielä siihen laittomaan musiikkipiratismiin?”

  Olet. Jos jäät kiinni, niin saat samanlaiset sakot, kuin lataamalla suoraan laittomasta lähteestä + jouduit maksamaan levyn.

 2. Millä perusteella? olen kuitenkin kappaleet ostanut laillisesti. Kappaleiden toistoon ja kopioimiseen on myöskin käytetty ainoastaan Microsoftin omia ohjelmia. Lisäksi esimerkiksi cd-levyltä ripattuja MP3 kappaleita saa kyllä kopioida käsittääkseni kaverille.

 3. ”Lisäksi esimerkiksi cd-levyltä ripattuja MP3 kappaleita saa kyllä kopioida käsittääkseni kaverille.” ei kyllä saa. ilmoitan poliisille ilkeistä aikeistasi piraattibisneksen parissa. mitään ei saa lainata tai myydä eteenpäin ilman eri lupaa valmistajalta. rippaus itselle on kai vielä laillista muttei kauaa. myös radiosta nauhottaminen kasetille on laitonta piratismia, ainakin lopputulos sama kuin mp3:sissa joten kaiken järjen mukaan laitonta. saakohan musiikkia kuunnellessa olla kavereita mukana, etten vain rikkoisi tekijänoikeuksia.

 4. No ei kyllä lainsäädäntö ihan noin rankkaa sentään vielä ole.

  Tässä muutama lainaus antipiracy.fi sivuilta, kohdasta usein kysytyt kysymykset:

  ”Tekijäoikeuslain 12 § mukaan julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Yksityiseen piiriin kuuluvat perhepiiri ja lähimmät ystävät.”

  ”Saako teokset kopioida mihinkä tahansa muotoon, esimerkiksi musiikin mp3-tiedostoiksi? V:Kopiointia ei ole rajoitettu eri tallennustapojen suhteen.”

  ”Tehokkaita suojauksia ei voi kiertää vahingossa. Jos käytät yleisesti käytettyä musiikin kuuntelu- ja hallintaohjelmaa, ei kyseessä ole kielletty suojausten kierto.”

  Lisää osoitteessa: http://www.antipiracy.fi/kuluttajalle/ukk.html

 5. CDOnista en tiedä, mutta Itunesin kautta ostetut kappaleet on soinut ihan mainiosti. Samoin parista muusta nettikaupasta.

 6. Mutta suojauksen kierto ja purkaminen on laitonta Lex-Karpelan mukaan. Ja tuossa esimerkissähän on kierretty/purettu suojaus.

 7. joo linnaan oisit joutunu muutamaksi kymmeneksi vuojeksi ja sitte kidutettavaksi ja sähkötuoliin. kaikista helepoin on warettaa mussiikki netistä. ite en ainakkaa aijo koskaa ikinä ostaa mittään tikitaalista. EN IKINÄ! enkä ees wareta mittää m$ wmaata tai vastaavaa. enkä käytä mittään m$ liittyvää ainakaan kotona. töissä nyt joutuu pikkusen käyttämään.

 8. Tuohon oikeuden päätökseen liittyen, et ole missään määrin tehnyt mitään laitonta!

  Toki itseäni hieman edelleen epäilyttää tuo päätös siinä mielessä, että näitä vastaavia ohjelmia pidettiin vielä tovi sitten erittäinkin laittomina ja Amerikoissa pidetään yhä. Toki tuossa koko tempauksessa oli pointtina kokeilla onko se niin ja tuon päätöksen mukaan siis ei olisi! Onhan se sikäli hyvä, että laillisesti voi ostaa ( on varmaan ilmaisiakin? ) kunnon ohjelmia, eikä tarvitse pelkkiin microsoft tuotteisiin tyytyä.

  ps. Semmoinen tipsi, että ostakaa vaan mp3 tiedostoja, jos netistä ostatte, niihin kyllä löytyy helpostikin googlella hyviä ohjelmia suojauksen poistoon! Nyt kun seon kerran laillista…

 9. Sama ongelma oli myös omalla kohdallani, eli usko kopiosuojatun musiikin ostossa meni hyvin pitkäksi aikaa.

  Ensinnäkin ostoprosessi oli onnistunut, biisit soivat koneessa komeasti mutta sitten alkoi ongelmat… en saanut biisejä soimaan mp3-soittimessa koska se ei tukenut suojatun musiikin soittoa ja media playerin jokin suojaus esti myös sen, ettei se enää kääntänyt biisejä soittimeen suojaamattomaan versioon. Ja myös tappelin CDON:in kanssa ja en myöskään saanut mitään vastausta lukuisiin viesteihin asiakaspalveluun.

  Viimeinen niitti arkussa oli se, ettei media player onnistunut polttamaan kappaleita cd-levylle lukuisista yrityksistä huolimatta… turhauduin ja kirosin koko prosessin alimpaan koloon ja tyydyin sitten ostamaan levyt suoraan kaupasta.

  Sen sijaan nyt sitten kuukausi takaperin tykästyin iTunesiin ja sain sen avulla ostettua biisejä helposti, poltettua ne näppärästi levylle vaivattomasti cd-levy muotoon ja sieltä ripattua mp3-muotoisiksi koneelle. Kopiosuojattunakin ne sai näppärästi siirrettyä ipodiin ilman ongelmia.

 10. Kuten yllä joku totesi, myös minulla kaikki iTunesista ostetut kappaleet ovat toimineet ilman mitään ongelmia. Tässä kai sitten huomataan se, että kun kaupan, ohjelman ja musiikkisoittimetkin toimittaa sama firma, niin kaikki pelaa mainiosti. Minä en kyllä ainakaan ole menettänyt uskoani musiikin nettikauppoihin, kiitos Applen.

 11. Kiitos ”tilityksestä” ja hauskoista hilavitkutin jutuista.
  Muksut alkavat olla mp3 soittimia vailla ja pitäis opetella tuokin tekniikka. Digiaikana vanhemmuus kärsii inflaatiosta, kun ei pysy asioiden perässä.
  Ovatko Nokian mp3 kännykät toimivia, vai kannattaako hommata erilliset soittimet?

 12. Asia mikä estää ainakin minua sijoittamasta ipodiin on soittimien käyttö muualla kuin microsoft ympäristössä + erillisellä applen softalla. Omistan tällä hetkellä creativen mp3 soittimen ja se toimii käytännössä kaikissa käyttöjärjestelmissä, koska tunnistautuu muistitikkuna, eikä siten vaadi mitään erillisiä ajureita tahi ohjelmia. Tiedän tutun joka vaihtoi juuri ipodin johonkin muuhun perus soittimeen, että voi töissäkin latailla musiikkia / videoita laitteeseensa.

 13. Lopulta helpoin vaihtoehto taitaa kuitenkin olla ostaa CD-levy ja kopioida tältä sitten tarpeen mukaan musiikkia MP3 soittimelle.

  Itse olen Sony Ericsson W800 puhelimen tyytyväinen käyttäjä ollut jo pari vuotta. Musiikki vaan muistikortille, ja homma on siinä. Mukana toimitettuun piuhaan saa jopa kunnon kuulokkeet kiinni, eikä tarvitse kantaa mukana erillistä soitinta.

  Nokian vastaavista musiikkipuhelimista ei ole kokemusta, mutta eivätköhän nuokin ole ihan jees. Kannattaa ainakin varmistua, että puhelimessa on muistikorttipaikka, sillä tavallisesti pieni sisäänrakennettu muisti loppuu nopeasti kesken.

 14. ”myös radiosta nauhottaminen kasetille on laitonta piratismia, ainakin lopputulos sama kuin mp3:sissa joten kaiken järjen mukaan laitonta.”
  Ymmärtääkseni kasetin hinnassa on mukana tekijänoikeuskulut, joten (musiikin) nauhottaminen c-kasetille on laillista. Ei välttämättä se fiksuin formaatti kuitenkaan nykypäivänä. Samasta syystä musiikki-cd-r:t ovat kalliimpia kuin tavalliset warez.cd-r:t.

  Laitetaan väitteen tueksi http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/avfaq.txt

 15. ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”

  Joo ei taida uutisen kirjoittaja tietää mitään musiikin kuuntelemisesta ja tekijänoikeusasioista. Etkö saanut windowsia soittamaan DRM suojattua kappaletta?!? lol

  Ja ei tuo suojauksen kiertäminen ole laitonta yhtään kun dvd levyjä näköjään saa ripata laillisesti:

  http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/9847.cfm

  Niin ja iTunesin myynti on muuten kasvanu ton suojausten poistamisen jälkeen:

  http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/10148.cfm

 16. Öö, no kerrohan Juhannusk4lj4 ihmeessä, kuinka suojatut WMA tiedostot saa kuulumaan, kun vaikka palomuuri on pois päältä, Media playeristä on uusin versio ja kone kiinni verkossa niin ei toimi?