Linux Ubuntu käyttöjärjestelmän asentaminen Playstation 3 pelikonsolille

Linux Ubuntu käyttöjärjestelmän asentaminen Playstation 3 pelikonsolille

Viime viikonloppuna sain asennettua Playstation 3 pelikonsolin kovalevylle Linux Ubuntu käyttöjärjestelmän. Sonyn uusi pelikonsoli pitää sisällään valmiina ominaisuuden, jonka avulla laitteen kovalevy voidaan partitioida turvallisesti ulkopuolisen käyttöjärjestelmän asentamista varten. Hienoa tässä ”virallisesti” tuetussa ominaisuudessa on se, että toisin kuin esimerkiksi Xbox pelikonsolille Linux käyttöjärjestelmää asennettaessa, asentajan ei tarvitse pelätä laitteen takuun raukeamista ja koneen rikkoutumista. Tässä siis ensikokemuksia Linuxin ajamisesta konsolille, sekä ohjeet käyttöjärjestelmän asentamiseksi.


Ohjeita Linux käyttöjärjestelmän eri versioiden asentamiseen Playstation 3 pelikonsolille löytyy Netistä pilvin pimein. Itse päätin asentaa laitteelle Linux Ubuntu käyttöjärjestelmän. Muita Playstation 3 pelikonsolilla testatusti toimivia Linux versioita ovat Fedora Core 5, Gentoo ja Yellow Dog Linux. Selkeän ja kattavat ohjeet Ubuntun asentamista varten löysin Psubuntu.com verkkosivuilta. Asentamista varten pelikonsolin käyttöjärjestelmän tulisi olla päivitetty uusimpaan versioon, eli versioon 1.60.

Linux Ubuntu on erityisen helppokäyttöiseksi suunniteltu Linux ympäristö, jossa uusien ohjelmien asentaminen ja käyttöönotto onnistuu yksinkertaisesti käyttöjärjestelmän valikkojen kautta. Käyttöjärjestelmän perusasennus sisältää mm. Firefox verkkoselaimen, sähköpostiohjelman, Open Office ohjelman, joka vastaa toiminnallisuuksiltaan Microsoft Officea, Gimp kuvankäsittelyohjelman, sekä joukon muita hyödyllisiä perusohjelmia.

Ilmeisesti kilpailun estämiseksi Sony on päättänyt keinotekoisesti rajoittaa ulkoisen käyttöjärjestelmän mahdollisuuksia hyödyntää pelikonsolin grafiikkaprosessorin kaikkia tehoja. Linux kehittäjien on siis turha toistaiseksi haaveilla toteuttavansa Playstation 3 pelikonsolille huimia 3D ohjelmia. Perinteistä työpöytäkäyttöä ajatellen grafiikkaprosessorin tehojen pitäisi kuitenkin riittää rajoitettunakin mainiosti.

Mitä asennukseen tarvitaan?

Playstation 3 pelikonsolia varten sopivan Linux Ubuntu version saa ladattua koneelleen täältä . Koneelle ladattu .iso tiedosto tulee tämän jälkeen polttaa tavalliselle CD-R/RW levylle asennusta varten.

Asennusta varten tarvitaan myös USB-näppäimistö, sekä hiiri, jotta asennetun Linux käyttöjärjestelmän toimintoja on mahdollista käyttää.

Itse käyttöjärjestelmän asentaminen

Linux Ubuntu

1. Kovalevylle tallennettujen tietojen varmuuskopiointi

Jos haluat varmistua, että käyttäjien pelidata ja asetukset pysyvät tallessa kovalevyn partitioinnin jälkeen, kannattaa näistä ottaa varmuuskopiointi. Varmuuskopiointi onnistuu helposti navigoimalla valikossa kohtaan: Settings / System settings / backup utility / Back Up (Restore tietoja myöhemmin palautettaessa)

Varmuuskopiointi voidaan tehdä valinnan mukaan sopivalle muistikortille, USB-muistitikulle, tai vaikkapa ulkoiselle kovalevylle.

2. Kovalevyn partitiointi

Kun kallisarvoiset käyttäjätiedot on onnistuneesti varmuuskopioitu, voidaan kovalevyn partitiointi aloittaa. Kovalevy partitioidaan valikon kautta kohdasta: Settings > System Settings > Format Utility > Format Hard Disk > Custom. Itse formatoin Linux käyttöjärjestelmän käyttöön 10 gigatavun osuuden kovalevystä, minkä pitäisi mainiosti riittää peruskäyttöä ajatellen. Toinen mahdollisuus on formatoida 10 gigatavua Playstation konsolin käyttöön ja antaa loput Linux ympäristön hyödynnettäväksi.

Quick format toiminnon käytön pitäisi riittää tässä tavallisesti mainiosti.

3. Linux asennus

Ennen itse asennuksen aloittamista konsolin sisuksiin tulisi syöttää levylle poltettu Ubuntu asennuslevyke.

Varsinainen ulkoisen käyttöjärjestelmän asentaminen Playstation 3 pelikonsolille aloitetaan konsolin valikosta kohdassa Settings > System Settings > Install Other OS. Playstation löytää tähän tarvittavan otheros.bld tiedoston polttamaltasi asennuslevykkeeltä, joka siis valitaan. Tämän jälkeen valitaan Settings > System Settings > Default System, josta valitaan Other OS.

Nyt järjestelmän pitäisi käynnistyä uudelleen yksinkertaiseen DOS tilaan. Kun Ubuntu levyke on koneen sisuksissa, voit tässä vaiheessa yksinkertaisesti painaa enteriä. Tämän jälkeen kone lataa Linux Ubuntu käyttöjärjestelmän suoraan CD levykkeeltä. Käynnistyminen on tässä vaiheessa hidasta, joten kärsivällisyyttä!

Kun Ubuntu on pienen odottelun jälkeen käynnistynyt levykkeeltä, on tämä nyt mahdollista asentaa koneen kovalevylle. Psubuntu.com verkkosivujen mukaan asennuslevykkeellä on vielä bugi, jonka vuoksi ennen käyttöjärjestelmän asentamista kovalevylle tulisi Linuxin asetuksiin tehdä seuraavat muutokset:

Valikosta System > Administration > Services tulisi poistaa valinnat kaikista, paitsi CPU frequency manager (powernowd), Graphical login manager (gdm) ja System communication bus (dbus).

Valikosta System > Administration > System Monitor valitaan Processes valintalehti. Täältä tulisi vielä keskeyttää kaikki käynnissä olevat prosessit ennen kovalevylle asentamisen aloittamista.

Kun edelliset muutokset on tehty, voidaan nyt tuplaklikata turvallisesti työpöydällä olevaa install ikonia, joka käynnistää asennuksen.
Linux asennusta varten tulee valita ”Manual partitioning” ja täältä 10,7 gigatavun kovalevy

Kun asennusta suoritetaan tavalliselta tv:n ruudulta ovat ikkunat hieman ahtaita. Valinnat kuitenkin onnistuvat ja seuraavaan ikkunaan päästään aina painamalla enteriä.

Kun käyttöjärjestelmän asennukseen liittyvät valinnat on tehty, käyttöjärjestelmä asentuu kiintolevylle noin tunnin kuluessa. Tämän jälkeen Ubuntu on onnistuneesti asentunut koneelle ja valmis käytettäväksi!

Palaaminen Playstation 3 omaan käyttöjärjestelmään

Kun Linux on asetettu pelikonsolin oletuskäyttöjärjestelmäksi, Playstationin omaan käyttöjärjestelmään päästään palaamaan käynnistämällä järjestelmä uudelleen ja kirjoittamalla yksinkertaisessa dos-tilassa ”boot-game-os”

Mikäli kone menee jumiin, tai joku ei yksinkertaisesti toimi, niin ei hätää. Playstation 3 oma käyttöjärjestelmän saa aina palautettua ottamalla virrat pois päävirtakytkimestä ja käynnistämällä täältä uudelleen painaen samaan aikaan pohjassa koneen etupaneelissa olevaa valmiustilapainiketta.

Kun ollaan taas Sonyn omassa käyttöjärjestelmässä, voi kiintolevyn taas halutessaan vaikkapa formatoida uudelleen ja aloittaa asennuksen alusta. Mitään vaaraa Linux järjestelmän asentamisessa siis ei ole.

Ensivaikutelmia

Ensivaikutelmana koneelle asennettu Linux käynnistyy ja toimii peruskäytössä ihan mainiosti.

Asennuksen mukana tuleva Firefox selain ei tosin mm. tue Flash sisältöä, enkä onnistunut löytämään sopivaa lisäosaa tämän korjaamiseksi. Myöskään toimivia videoajureita Divx videon katselemiseksi en vielä löytänyt. Harmittavaa oli myös, että en keksinyt tapaa, kuinka pääsisin Linuxilla käsiksi Playstation 3 käyttöjärjestelmän partitioon tallennettuihin MP3 kappaleisiin. Vaikuttaa myös, että suuri osa ilmaisista Linux ohjelmista ei vielä toimi yhdessä Playstation 3 PowerPC prosessorin kanssa.

Peruskäyttö, kuten nettiselailu, sähköpostien luku, tekstidokumenttien kirjoittaminen ja kuvankäsittely onnistuu Playstation 3 konsolille asennetulla Linux käyttöjärjestelmällä nyt jo mainiosti. Moniajossa, eli kun useita ohjelmia on yhtä aikaa käynnissä, tuntuu kuitenkin, että käyttöjärjestelmä hyytyy vielä yllättävänkin helposti.

Yleisesti ottaen sanoisin, että PowerPC prosessoria ja muita Playstation kolmosen komponentteja tukevat ajurit vaativat vielä kehittelytyötä. Tuntien Avoimen lähdekoodin kehittäjien intoa, uskoisin että asia tulee kuitenkin näiden osalta parantumaan nopeaa vauhtia.

Ajurien kehittymistä odotellessa, on Linux Ubuntu Playstation 3 pelikonsolille asennettuna mainio lisä, jonka ansiosta pelikonsolia voi hyödyntää monissa tavallisesti kotitietokoneelle kuuluvissa yksinkertaisissa askareissa. Vielä kun konsolin kaverina olisi kookas HDTV televisio, niin Linux käyttöjärjestelmän käyttö onnistuisi vieläkin paremmin omalta sohvalta käsin.

Mutta palataan taas asiaan, kunhan Linux käyttö pelikoneella alkaa tulla tästä tutummaksi.

Lähteet: Wikipedia.com, Psubuntu.com, Softpedia.com

Ubuntu asennuslevykkeen tiedostot (Suora linkki tiedostoon)