Edullinen kolmiulotteinen tulostin tulossa markkinoille

Viime kuussa sivuilla oli juttua edullisesta, ainoastaan 2500,- Dollarin hintaisesta laadukkaasta kolmiulotteisesta skannerista. Pohdiskelin artikkelissa, kuinka lähitulevaisuudessa myös kolmiulotteisten kappaleiden tulostaminen voisi onnistua omassa kodissa edullisen kolmiulotteisen tulostimen avulla. Nyt näyttääkin, että tällaisten laitteiden saapuminen koteihin tapahtuu nopeammin kuin arvasinkaan. Desktop Factory niminen Yhdysvaltalainen yritys on nimittäin tuomassa markkinoille jo myöhemmin tänä vuonna kolmiulotteisen tulostimen, jonka jälleenmyyntihinta on ainoastaan 4995,-.

Desktop Factory 3D tulostin tulostaa kappaleita nailonpulverista jonka laitteen halogeenilamppu sulattaa muovaamista varten sopivan pehmeäksi. Laitteen tulostamien mallien pitäisi olla kaiken lisäksi suhteellisen kestäviä. Tulostettuja esineitä voidaan tarvittaessa myös esimerkiksi silotella hiekkapaperilla ja maalata halutun värisiksi. Laite tulee painamaan alle 50 kiloa ja tällä pystytään tulostamaan maksimissaan 12x12x12 senttimetrin kokoisia esineitä. Desktop Factory yrityksen edustaja Bill Gross kertoo myös jo, että laitteen hinta tulee putoamaan neljän vuoden sisällä tuhannen Taalan tuntumaan.

kolmiulotteinen pikamalli tulostettu

Enää ei siis tarvitse odotella kauaakaan, kun esimerkiksi uusia lautasia ei hankitakaan kaupasta, vaan näiden piirustukset voidaan ladata ”kotitulostusta” varten Internetistä. Internetistä ladattujen tai itse suunniteltujen mallien perusteella voidaan sitten tulostaa mieleisen näköinen astiasto kotona omalla kolmiulotteisella tulostimella.

Vastaavaan tapaan, kuin nykyisillä 2D tulostimilla voidaan tulostaa eri värejä erilaisille papereille, voidaan tulevaisuuden kolmiulotteisissa tulostimissa varmasti käyttää myös vaikkapa useita erilaisia muovi- ja kumimateriaaleja. Tällä tavalla tulevaisuuden kodissa voisi onnistua yhtä hyvin mukin, hammasharjan, kuin vaikkapa synteettisistä materiaaleista suunnitellun lenkkitossunkin tulostaminen.

Mielenkiintoista tulevaisuutta siis odotellaan tästäkin näkökulmasta!

Lähteet: www.nytimes.com, www.desktopfactory.com

Kiitoksen vinkistä juttuun Meerille!

Kaksi numeroa Tee Itse-lehteä ja infrapunalämpömittari ilmaiseksi! – Klikkaa tästä –

Edellinen artikkeliRitari Ässä rappiolla
Seuraava artikkeliRadio-ohjattava lintuhämähäkki