Huulilta lukeva valvontakamera kehitteillä

mouthpatterns.jpg

Videovalvontajärjestelmät ovat jatkuvassa kehityksessä. Tietokoneiden ja valvontakameroiden avulla voidaan seurata ihmisiä, tunnistaa kasvoja ja jopa tarkkailla tiettyjä ihmisen liikkeeseen liittyviä ominaispiirteitä.

Richard Harvey East Anglian yliopistosta, Norwichista Englannista panostaa kolmen vuoden projektiin, jossa kerätään huuliltalukemisinformaatiota. Tätä tietopankkia tullaan sitten hyödyntämään tietokonejärjestelmissä, jotka kykenevät tunnistamaan huulten liikkeiden perusteella puhutut sanat. Iso-Britannian hallinnon turvallisuudesta vastaava yksikkö on myöntänyt yli puoli miljoonaa euroa hankkeeseen.

Pohjana järjestelmässä on peruspuheentunnistusohjelmisto. Ainoastaan nyt puhe tunnistetaan valvontakameratallenteen huulten liikkeen perusteella. Tietoa tulkitaan luokiteltujen muuttujien, kuten huulten muotojen ja pään asentojen perusteella. Tällä hetkellä tietokoneella voidaan lukea 50 prosentin tarkkuudella huulilta, jos pää pysyy paikallaan ja kuvan valaistus sekä tarkkuus on riittävä. Kehitettävää siis riittää.

Harvey arvelee, että tulevaisuudessa huuliltalukemisteknologiaa voitaisiin hyödyntää mm. markkinoinnissa ja kännykkäteknologiassa. Tärkeimpänä tietenkin turvallisuuden valvonnassa: Visiona on, että tulevaisuudessa valvontakameroiden avulla voitaisiin automaattisesti tunnistaa vaaralliset keskustelut tiettyjen sanojen perusteella. Mikä on kyllä hieman pelottava ajatus.

Lähde: http://www.elecdesign.com