Aurinkopeili grilli

Ulkona grillaileminen on ehdottomasti yksi kaikkein rattoisimmista kesän aktiviteeteista. Vaikka grillailu ei tietystikään ole kaikkein suurimpia ekokatastrofin aiheuttajia, syntyy puun polttamisesta aina kuitenkin hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi puun käyttäminen polttoaineena on suuri ongelma kehitysmaissa, ja aiheuttaa jatkuvaa metsien puupinta-alan kaventumista.

Miksi ei siis grillattaisi aurinkoenergialla? Tämä onnistuu näppärästi vaikkapa Sveitsiläisen Tammock yrityksen kauppaamalla aurinkopeiligrillillä. Grillaaminen on hyvin yksinkertaista – grilli ainoastaan suunnataan aurinkoa kohden ja kypsennettävät einekset asetetaan laitteen grillausastiaan.

Sitten vaan grilli tilaukseen hintaan 180,- Euroa ja odottelemaan aurinkoisia kelejä.

Lähde: www.tammock.ch

Edellinen artikkeliSuperautolla seinään
Seuraava artikkeliNorjalainen polkupyörähissi Trampe

1 KOMMENTTI

 1. sitku menee tosiaa aurinko pilveen 😀 nii pitää väsätä joku 500+0W Valotykki siihen osoittamaan! Muuten menee juhlat pilalle :/

  Suomen kesä nii arvaamaton 😛

 2. Ei ole tapana vikistä tälläisistä mutta vois niitä tekstejä oikolukea pikkasen, ei voi olla niin kiire saada juttua sivulle asti, julmetusti virheitä. ”kutienkin”, ”kayttäminen” jne.

  Itse grillistä, ei ole edes pahan hintainen jos toimiva peli. ^^ Paskempi homma vaan jos pilveä pukkaa. 😛

 3. Kannattaa ostaa muutama varastoon nyt; ilmastonmuutos vie Suomesta metsät ja kuivattaa suot aavikoiksi! 😮

  Mutta tosissaan, jos tuo toimii tarpeeksi hyvin niin siinähän olisi Punaiselle Ristille/Puolikuulle/mikälie hyvä häkkyrä kehitysmaihin vietäväksi. Niissähän sitä eniten puulla kokataan… Sikäli kun sitä vielä jostain löytyy.

 4. Mitenkähän on puhtaanapidon puoli… Vähä ku rupee grillatessa läski tiriseen niin on sit bileitten jälkeen kiva tuhlata puolipäivää jynssäämiseen, tai voi vähän grillaus teho laskee.

 5. Mielestäni tuossa tekstissä on asiavirhe, koska puun polttaminen ei tuota ilmaan hiilidioksidipäästöjä sen enempää mitä puu on elinkaarensa aikana kerännyt.

 6. Mielestäni tuossa tekstissä on asiavirhe, koska puun polttaminen ei tuota ilmaan hiilidioksidipäästöjä sen enempää mitä puu on elinkaarensa aikana yhteyttäessä kerännyt

 7. Mulla on jotenkin samanlainen käsitys Rotanloukun kanssa tuosta hiilidioksiidiasiasta.. Tuosta grillistä ei oikeastaan hirmuista hyötyä ole kehitysmaissa kun heiltä puuttuu ruoka ja vesi, ei nuotio.

  Sama kun vetäisi nettipiuhat sinne mut jos heil ei oo koneita niin sehän on turhaa..

 8. No juu, eihän öljykään tietysti tuolla logiikalla tuota enempää hiilidioksidipäästöjä, kuin mitä on syntyessään kerännyt.

  Lisäksi ruoka kypsennetään muuten syötäväksi myös kehitysmaissa, vaikka siihen grilliin ei laitettaisikaan sisäfilettä.

  Lisäksi noin 60% maailman metsistä sijaitsee kehitysmaissa. Näitä metsiä uhkaa katoaminen runsaan polttopuun ja mm. kaskeamisen seurauksena. Polttopuun käytön vähentäminen olisi siis hyvä asia.

 9. Kyllä sinne kehitysmaihin on muistaakseni lähetetty pellistä taiteltavia liesiä (miniatyyri), jotka auttavat ohjaamaan puun poltosta aiheutuvan lämmön paremmin pannulle. Siten ruoanvalmistukseen kuluvan puun määrä on huomattavasti pienempi kuin ilman kyseistä peltihäkkyrää.

  Tottapuhuen kaikki puuntarvetta vähentävät hilavitkuttimet ovat myös muun maailman etujen mukaista. Etenkin jos ne saadaan tuotettua halvalla ja lähetettyä kehitysmaihin.

 10. Ongelmanahan kehitysmaissa on, että rahaa on meidän mittapuumme mukaan ihan käsittämättömän vähän.

  Olin aikoinaan kuulemassa projektista, jossa oli kehitetty jätemateriaaleista puristettuja brikettejä polttava grilli kehitysmaihin. Polttoaine oli halpaa ja paikallisesti saatavilla, mutta ongelmaksi muodostui grillin liian korkea – kahden euron hinta.

  Itse muistan nähneeni jossakin kuvan aurinkopeiligrillistä, joka pystytään ohjeiden perusteella valmistamaan kehitysmaassa paikan päällä kierrätetyistä peltitölkeistä. (ei ole vitsi)

  Tämän kaltaisissa ratkaisuissa saattaisi piileä kestävämpi ratkaisu ongelmaan.

 11. Onhan niitä samanlaisia aurinkopatoja viety kehitysmaihin jo jonkin aikaa. Toimii sillä tavalla, että pata on mustaa, mattapintaista materiaalia, joka absorboi mahdollisimman paljon itseensä lämpöenergiaa. Pataa ympäröi vesihaude, joka pitää ruuan padassa pidempään lämpimänä. Pata on hauteineen kannellisen laatikon pohjalla. Laatikon kannen, joka on kaksiosainen, sisäpinta on peilipinta, jolla heijastetaan auringon valo absorboivaan materiaalin, joka kuumenee kuumentaen veden. Siinä sitten vaan keittelet. Myös hämmästyttävän nopea on vehje, kun sopivan aurinkoisella säällä jopa Suomessa tuollaisilla on testattu pystyttävän keittämään padallinen perunoita (15-20 perunaa) allle 10 minuutissa.