egremont_cows_in_pasture.jpg

Tutkimusten mukaan lehmien tuottama metaani on neljä prosenttia kaikista kasvihuoneilmiötä aiheuttavista päästöistä maailmassa. Metaania tulee ulos eniten lehmän röyhtäistessä. Nyt on kehitetty kaasuja vähentävä bolus-niminen pilleri. Tämä nyrkinkokoinen tabletti syötetään eläimelle ja se sulaa pötsissä usean kuukauden ajan. Jotta pilleri toimisi, täytyy lehmien ruokavaliota tarkentaa ja ruoka-ajat laittaa säännöllisimmiksi.

Eläinten ravitsemiseen erikoistunut professori Winfried Drochner Hohenheimin yliopistosta Stuttgartissa on tämän hankkeen johtajana. Hänen ryhmänsä kehittämä tuote muuttaa metaanin lehmän vatsassa glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Kaasu poistuu elimistöstä metaanin sijaan hiilidioksiidina, joka sekoittuu ilmaan metaania nopeammin. Myös maidon tuotanto tehostuu pilleriä käytettäessä.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden sisällä ilman metaanipitoisuus on kuusinkertaistunut. Lihansyönnin kasvaessa määrän uskotaan nousevan edelleen. Jossei tällä keksinnöllä pelasteta maailmaa kasvihuoneilmiöltä, niin toivottavasti se edes auttaa.

Lähde: http://environment.guardian.co.uk

Edellinen artikkeli3mm paksu monitori
Seuraava artikkeliTiskattava näppäimistö