Lontoon akvaarion kalavalikoimaan on hiljattain ilmaantunut uusi varsin poikkeava tulokas. Vaikka kala käyttäytyy ja liikehtii, kuten muut akvaarion asukit, sen erottaa muista altaan uiskentelijoista kuitenkin muoviset suomut, sekä metalliset ruodot. Kyseessä on nimittäin oikean kalan sijasta maailman edistynein kalarobotti.
Essexin yliopiston tutkijoiden kehittämä puolen metrin mittainen robottikarppi pitää sisällään kalan uintia simuloivien moottorien ja mekaniikan lisäksi mikroposessoreita sensoreita, joiden avulla kala osaa mm. väistellä esteitä ja reagoida ympäristön muutoksiin.
Virtaa tämän robottiuiskentelijan akussa riittää viiden tunnin uiskenteluun kerrallaan, jonka jälkeen käy kuten tavallisille akvaariokaloille joiden aika on koittanut, eli se jää pinnalle kellumaan. Seuraavaksi robottikalan kehittäjien tehtävänä onkin kehittää kalan keinoälyä sen verran, että tämä osaisi hakeutua lataukseen itse, kun paristojen virta alkaa olla vähissä.
Käytännön sovelluksia robottikalalle on suunnitteilla esimerkiksi merenpohjan tutkimustehtävät vaikkapa öljyvuotojen havainnoimiseksi. Lisäksi kalalle keksitään varmasti runsaasti mainioita sovellusmahdollisuuksia sotilasteknologian alueelta. Tällä hetkellä kolme valmista robottikarppia ovat kuitenkin ihmeteltävissä Lontoon akvaariossa, jossa näiden tehtävänä on viihdyttää akvaariovierailijoita uiskentelemalla ympäriinsä yhdessä viiden oikean karppikaverinsa kanssa.
Oheiselta videolta on katseltavissa mekaanisten kalojen uintia näiden kotiakvaariossaan. Luontevan näköistä menoahan tuo kyllä on, täytyy myöntää!
Lähde: news.nationalgeographic.com