cadillac_led.jpgLed valot ovat jo joitakin vuosi elävöittäneet autojen muotoilua persoonallisen näköisinä takavaloina. LED teknologia on viimein myös edennyt siihen vaiheeseen, että ensi vuonna näemme liikenteessä LED ajovaloilla varustetut automallit. Automalleista ainakin Audi A6, Audi R8, Lexus LS ja Cadillac STS (kuvassa) tulevat ensi vuonna sisältämään LED teknologialla toteutetut ajovalot.

Auton ajovaloina käytettäessä LED teknologian etuja ovat mm. se, että valot vaativat auton kuoren alla huomattavasti vähemmän tilaa, kuin perinteiset ajovalot. Lisäksi valot kestävät käytännössä auton koko eliniän, ilman tarvetta polttimoiden vaihtamiseen. Myös LED lamppujen kuluttama energiamäärä on huomattavasti perinteisiä ajovaloja pienempi.

Kokonaan oma maailmansa ovat mahdollisuudet, joita LED teknologia tuo autojen muotoilulle. Koska ajovalot koostuvat useista kymmenistä erillisistä valonlähteistä, voivat LED ajovalot olla aseteltu vaikkapa koko puskurin leveydelle. On myös mahdollista, että valojen muoto muuttuu vaikkapa valon määrän mukaan siten, että auton koko ilme on eri näköinen päiväsaikaan, kuin yöllä ajettaessa.

Ainoa ongelma, joka liittyy LED valojen käyttöön autojen valaistuksena on auton moottorin tuottama lämpö. LED polttimot eivät siedä kovinkaan korkeita lämpötiloja, joten eristys moottorista on siis hoidettava huolella.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, minkälaisia tuulahduksia LED ajovalot tuovat autojen muotomaailmaan.

Lähde: wheeltalk.fancal.net

Edellinen artikkeliKauko-ohjattu piereskelevä nalle
Seuraava artikkeliBetty alatukkavärejä