10-kertaisella äänennopeudella lentävä hävittäjä

falcon_hypersonic.jpgAseteollisuus on jo kylmän sodan alkuajoista ollut siinä mielessä hyvässä asemassa, että toteutettujen projektien taloudellinen järkevyys ei ole ikinä ollut kovinkaan tärkeää, kunhan vaan ollaan kalustukselta kaikkia olemassa olevia ja kuviteltuja vihollisia tappavampia. Joku voisi kuitenkin kyseenalaistaa, että tarvitseeko Yhdysvaltain ilmavoimat aivan välttämättä käyttöönsä 10 Machin nopeudella kulkevia superhävittäjiä, kun edelleen kaikkien muiden ilmavoimien koneita edistyneempi Locheed SR-71 Blackbird poistettiin käytöstä vuonna 1998 liian kalliiden käyttökustannusten vuoksi. Mutta toisaalta kait se on niin, että kun terroristeja on joka puolella, niin Amerikkalaisten suojelemiseen käytettävillä rahasummilla ei ole merkitystä.

Joka tapauksessa Yhdysvaltain armeijalle lentokoneita toimittava Locheed Martin sekä hallituksen Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ovat suunnittelemassa testilentoja vuodelle 2008, jossa testataan 10-kertaiseen äänennopeuteen kykeneviä Falcon koodinimellä kulkevia miehittämättömiä lentokoneita. Lentokoneiden voimanlähteinä tullaan käyttämään tavallisia suihkukoneturbiineja alle neljän Machin nopeuksissa, sekä tätä korkeimmissa nopeuksissa Scramjet turbiineja, joiden avulla kone saadaan kiihdytettyä aina kymmenkertaiseen äänennopeuteen.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin muutaman vuoden ja kymmenien miljardien dollarien kehityskustannusten jälkeen Yhdysvalloilla on lienee käytössää laivue miehittämättömiä, kymmenen Machin nopeuteen kykeneviä lentokoneita, jotka suorittavat vakoilutehtäviä, pudottavat pommeja tai vievät vaikkapa satelliitin kiertoradalle nopeammin, kuin ehdit silmiäsi räpäyttää.

Lähde: www.defensetech.org