BMI laskuri

AdminSB

Updated on:

BMI laskuri

Jos olet kiinnostunut saamaan lisätietoa omasta terveydentilastasi, BMI laskuri voi olla hyvä keino arvioida sitä. Se laskee painoindeksin, joka vaikuttaa terveyteen, jaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Se ei kuitenkaan anna koko totuutta terveydentilastasi. Lue lisää ja opi, mitä BMI tarkoittaa ja kuinka painoindeksilaskuri toimii.

Mikä on painoindeksi (Body Mass Index)?

Painoindeksi eli BMI (Body Mass Index) on yksinkertainen ja yleisesti käytetty mittari, jolla arvioidaan painon ja pituuden suhdetta. Painoindeksin kehittäjä on 1800-luvulla elänyt belgialainen matemaatikko Adolphe Quetele. Painoindeksin avulla arvioidaan ali- ja ylipainoa ja tätä kautta henkilön yleistä terveydentilaa.

Painoindeksi ei kuitenkaan huomioi kehon koostumusta, kuten lihasmassan määrää tai rasvan jakautumista. Siksi painoindeksi toimii parhaiten väestötason tutkimuksissa ja suuntaa-antavana mittarina yksilötasolla. Muut mittarit, kuten vyötärö-lantiosuhde tai rasvaprosentti, täydentävät painoindeksin puutteita, kuten vaikkapa urheilijoiden tapauksessa, joiden paino voi olla tavallista korkeampi, mutta joiden rasvaprosentti voi olla tavanomaista alhaisempi.

Kuinka BMI laskuria käytetään?

Painoindeksilaskurin käyttö ei ole erityisen hankalaa. Yleensä BMI laskuri antaa tuloksen automaattisesti, kunhan syötät siihen pituutesi (esim. 180 cm) ja painosi (esim. 80 kg). Kun tiedot on syötetty, laskuri antaa sinulle painoindeksin (esim. 24.69).

Tulkitse tulosta määrittääksesi, onko sinulla sairaalloinen alipaino, merkittävä alipaino, lievä alipaino, normaali paino, lievä ylipaino, merkittävä ylipaino vai sairaalloinen ylipaino. Esimerkiksi 24.69 on normaali paino. Normaali paino edistää terveyttä ja hyvinvointia, kun taas alipaino ja ylipaino lisäävät riskejä sairastua erilaisiin sairauksiin. Kerromme näistä lisää tuonnempana.

Painoindeksin laskeminen

Painoindeksi lasketaan yksinkertaisella matemaattisella kaavalla, joka huomioi henkilön painon ja pituuden välisen suhteen. Kaavassa paino ilmoitetaan kilogrammoina ja pituus metreinä. Laskukaava on seuraava: paino(kg)/pituus(m) jaettuna pituuden neliöllä (m)^2. Tämä voidaan kirjoittaa myös muodossa BMI = paino(kg)/(pituus(m) × pituus(m)). Jos halutaan ymmärtää paremmin, miten painoindeksi lasketaan, on syytä tarkastella sitä parin esimerkin avulla. Esimerkit havainnollistavat, miten painoindeksi lasketaan eri mittaisille ja painoisille henkilöille ja kuinka pienetkin erot voivat vaikuttaa indeksiin.

Esimerkki 1: Tarkastellaan henkilöä, joka painaa 80 kilogrammaa ja on pituudeltaan 180 senttimetriä eli 1,80 metriä. Sijoittamalla nämä arvot kaavaan, laskutoimitus etenee seuraavasti: 80 kilogrammaa jaetaan 1,80 metrin neliöllä (1,80 × 1,80 = 3,24). Näin ollen 80/3,24 = 24,69. Tämä painoindeksin arvo sijoittuu normaalipainon alueelle, joka on 18,5-24,9. Henkilö on lähellä tilannetta, jossa hänellä on lievä ylipaino, minkä vuoksi hänen voi olla ehkä hyvä harkita painon pudottamista.

Esimerkki 2: Otetaan tarkasteltavaksi henkilö, jonka paino on 95 kilogrammaa ja pituus 177 senttimetriä eli 1,77 metriä. Laskutoimitus etenee samalla periaatteella: 95 kilogrammaa jaetaan 1,77 metrin neliöllä (1,77 × 1,77 = 3,13). Laskutoimituksen tulos 95/3,13 = 31,00 osoittaa, että henkilöllä on merkittävä ylipaino, sillä painoindeksi ylittää lihavuuden rajan 30. Kyseisen henkilön voisi olla hyvä turvautua ammattilaisten, kuten ravitsemusterapeutin, apuun painonhallinnassa, jotta painoindeksiä saataisiin pudotettua.

Miten paino ja pituus vaikuttavat painoindeksiin?

Paino ja pituus vaikuttavat painoindeksin tuloksiin. Painon noustessa BMI nousee, kun taas painon laskiessa BMI laskee. Sama pätee pituuteen: pituus vaikuttaa painoindeksin tulokseen merkittävästi. Tämä käy selväksi yllä käsitellyissä esimerkeissä, joissa laskimme kahden henkilön painoindeksin käyttämällä BMI -laskukaavaa.

Näin tulkitset painoindeksin tuloksia

BMI laskuri antaa osviittaa terveydentilastasi. Kun olet syöttänyt painon ja pituuden ja saanut painoindeksin, voit verrata tulostasi alla oleviin tuloksiin, jotka Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt aikuisten viitearvoiksi:

  • Sairaalloinen alipaino: 0 – 14,9
  • Merkittävä alipaino: 15 – 17,9
  • Lievä alipaino: 18 – 18,9
  • Normaali paino: 19 – 24,9
  • Lievä ylipaino: 25,0 – 29,9
  • Merkittävä ylipaino: 30,0 – 34,9
  • Vaikea ylipaino: 35,0 – 39,9
  • Sairaalloinen ylipaino: 40,0 tai enemmän

Käänny ammattilaisen puoleen tarvittaessa

Jos olet huolissasi terveydentilastasi, BMI:si on alle 18,5 tai yli 30 tai painossasi tapahtuu yllättäviä muutoksia, ole yhteydessä lääkäriin ja muihin ammattilaisiin, kuten ravitsemusterapeuttiin tai fysioterapeuttiin. Lääkäri voi tehdä terveystarkastuksen ja ohjata tarvittaessa erikoislääkärille. Ravitsemusterapeutti auttaa ruokavalion suunnittelussa ja painonhallinnassa, fysioterapeutti voi laatia yksilöllisen liikuntasuunnitelman, kun taas terveydenhoitaja tarjoaa yleistä terveysneuvontaa ja seurantaa.

Painoindeksi ei aina kerro koko totuutta

Painoindeksi on hyödyllinen, joskaan ei ainoa, tapa arvioida terveyttä. Se ei myöskään anna koko kuvaa henkilön terveydestä, koska se huomioi esimerkiksi lihasmassan määrää eikä rasvan jakautumista kehosta. Se voi myös antaa virheellisen tuloksen urheilijoille, joiden lihasmassa on tyypillisesti rivikansalaista suurempi. Esimerkiksi painonnostajan BMI voi antaa tulokseksi lievä ylipaino, vaikka henkilö olisikin muuten terve. Siksi on tärkeää, ettei painoindeksin tuloksia painoteta liikaa, jotta henkilön terveydentilaan vaikuttavia eri tekijöitä, kuten ikää ja sukupuolta, voitaisiin arvioida paljon monipuolisemmin.

Painoindeksin lisäksi käytetään muita mittareita, kuten vaikkapa vyötärönympärys, rasvaprosentti ja vyötärö-lantiosuhde. Niiden avulla voidaan täydentää painoindeksin antamaa tietoa henkilön terveydentilasta. Esimerkiksi rasvaprosentti huomioi paremmin urheilijoiden kehossa olevan rasvan määrän.

Painoindeksi ja sen yhteys terveyteen

Painoindeksi antaa hyödyllistä tietoa henkilön terveydentilasta. Normaali painoindeksi (19-24,9) pienentää riskiä moniin sairauksiin ja pidentää elinajanodotetta. Sen sijaan jo lievä ylipaino (25,0-29,9) voi suurentaa henkilön riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai kakkostyypin diabetekseen, kun taas lievä alipaino (18-18,9) voi heikentää vastustuskykyä ja palautumista. Siksi on tärkeää säilyttää normaali paino.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että painoindeksi on vain yksi terveyden mittari eikä se anna koko kuvaa terveydentilastasi. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on paljon tärkeämpää kuin yksittäinen luku. Jos painonhallinta tai terveyden ylläpitäminen tuntuu kuitenkin haastavalta, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.