Torakanmaidosta tehdään uutta ekologista superruokaa – Maistuisiko?

Onko torakanmaito uusi superruoka? Ei ainakaan allekirjoittaneelle, mutta monet saattavat ottaa harkintaan.

Diploptera punctata synnyttää (Y. Ueda/Flickr)

Torakkahan ei ole nisäkäs, joten ei se tietenkään tuota maitoakaan. Aasiassa yleinen Diploptera punctate -torakkalaji kuitenkin erottuu joukosta, sillä se on ainoa torakka, joka synnyttää eläviä poikasia. Poikasia se ruokkii alaruumiinsa keskeltä erittämillä maitomaisilla kiteillä. Analogia lypsylehmiin siis on olemassa.

Lisäksi näiden kiteiden genetiikka on nyt selvitetty ja niitä pystytään valmistamaan laboratoriossa. Mikäli siis torakkamaitojuomaa tullaan juomaan, sen tekemiseen ei liity torakka – Muuten kuin geneettisesti.

Kenties sitten torakkamaitoa ja heinäsirkkoja – Samalla maistellen savustettuja hämähäkkejä

Lähteet MikeShouts, Tieteen Kuvalehti