Honda Monkey on monelle tuttu mopo, jonka ensimmäinen malli Honda Z50M Monkey tuotiin markkinoille jo 1967.

LED-valot

2018 Monkey – Pearl Nebula Red/Ross White

Tämän jälkeen ajokin historia onkin monessa paikkaa tunnettu. Suomessa monen nuoren mopoharrastukseen on kuulunut Honda Monkey.

Nyt Honda on päivittänyt Monkeyn ja tuonut kesäkuun 1. päivä markkinoille Honda Monkey 125 -mallin. Kuten nimestä voi päätellä, moottori on 125 kuutioinen, joten mopokortilla tätä ei ajella. Suomeen saatiin ensimmäinen erä heinäkuussa. Tämä myytiin maahantuojan mukaan loppuun nopeasti.

Moottori.fi-sivusto kuvailee moottoripyörää seuraavin sanoin:

Isomman moottorin ja kasvaneen suorituskyvyn takia pyörän fyysistä kokoa on kasvatettu ja jousitus- ja jarruvarustusta tukevoitettu. Sekä edessä että takana on lukkiutumattomat levyjarrut. Takajousitus on edelleen ”stereoperä” ja edessä on USD-teleskooppi.

Moottori on yksisylinterinen ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori. Kun Hondan CB 125 R:n nestejäähdytteinen nelitahtimoottori tuottaa 13,3 hevosvoiman huipputehon, niin ilmajäähdytteisen moottorin teho lienee noin 10 hevosvoiman tasolla.

Tärkeintä uudessa Monkeyssa on kuitenkin ulkonäkö. Tankki ja satula noudattelevat mahdollisimman tarkasti samoja linjoja kuin alkuperäinen Monkey. Myös pakoputkisto kiertää samalla tavalla yläkautta, ja tuttua on myös ylös nostetut lokasuojat.

Mittaristo
Tankkiin mahtuu polttoainetta 5,6 litraa.

Suomessa tämän hinnaksi on määritelty 3990 euroa sisältäen verot ja rekisteröinnin.

Monelle moottoripyöräksi muuttunut menopeli jää varmasti haaveeksi, mikäli prätkäkorttia ei ole tullut ajettua. Moottoripyörien myynnissä on varmasti näkyvissä, että yhä harvempi ajelija on saanut A-kortin automaattisesti aikoinaan. Mikäli B-kortin omistaa, A:n ajaminen maksaa kuitenkin yli 1000 euroa – Toisaalta mopomarkkinatkin ovat sen verran moniulotteiset, että niilläkin pääsee vauhtiin. Itse suosittelen vakavasti harkitsemaan tekemään sijoituksen A-korttiin, mikäli haluaa päästä pyöräilemään isommilla koneilla kuin mopoilla.

Nelitahtisesta moottorista otetaan tehoa 6,9 kW (7 000 r/min) ja vääntöä 11 Nm (5 250 r/min)

2019 Honda Monkey – First Look Review:

Honda Monkey125 First Ride WEB Mr. Bike:

Mikäli kaipaa kuitenkin mopoa, kiinalaisethan valmistavan sekä Monkey että Daxia mopon moottoreilla. Näillä pääsee ihan hyvin kokemaan tuon pikkuisen menopelin vauhdin kaupunkiajossa. Kiinalaisissa tietenkin on ajoittain laadunvalvonta heikkoa ja mm. penkin alta saattaa löytyä ruostetta, ja moporajoitukset kuulemma myös syövät tehoja alhaisissakin nopeuksissa. Mainittakoon, että Dax-mallia saa nykyään 125 kuutioisenakin, vaikka moni toki kaipaisi 70cc-mallia.

Skyteam 50cc – Monkey:

Skyteam Dax Dark 50cc:

Dax 125 Accélération:

Lähteet: Moottori.fi, Tekniikan maailma

Edellinen artikkeliFord Mondeosta tehtiin pizza-uuni
Seuraava artikkeliZombitontut ovat piristävä lisä puutarhaan