Tosiaan, kumarrus on tuossa itä-aasialaisessa maassa monille tuttu tervehtimisestä. Anteeksipyynnössä kumarretaan lopulta niin syvään kuin mahdollista – Mikäli on tarpeen.

Japan Tobaccon presidentti Hiroshi Kimura (oik.) ja johtaja Mutsuo Iwai kumartavat anteeksipyynnön merkiksi, kun paljastui, että heidän johtamansa yritys toi maahan jäisiä hyönteismyrkkyjä sisältäviä dumplingeja Kiinasta. (2008)

Oheisella videolla esitellään 9 erilaista anteeksipyyntöä – Jokapäiväisestä pahoittelusta aina ”maailmanlopun” suuruisen rikkeen pahoitteluun. En tiedä kuinka tarkasti video pitää paikkansa, sillä löysin toisaalta myös hieman erilaisen listan anteeksipyynnöistä. Mutta näillä mennään.

Videolla esitellään Shazai ja ohjeet:

Sana 謝罪(shazai) koostuu osista 謝 sha, pyytää anteeksi, kiittää, kieltäytyä – sekä 罪 zai, syyllisyys, rikos, virhe. Lisätietoa Nippaku-blogissa.

Shazai

Lista videolla olevista kumarruksista:

  • Matala kumarrus: Satunnainen pahoittelu jokapäiväiseen käyttöön
  • Syvä kumarrus: Kun loukattu osapuoli on selkeästi loukkaantunut
  • Ojigi: Peruskumarrus suoraselkäiselle kansalaiselle
  • Pitkä ojigi: Korvaamaton julkisissa anteeksipyynnöissä
  • Toistuva ojigi: Osoittaa päättäväisyyttä
  • Kumarrus polvelle: Ninjojen käyttämä
  • Dogeza: Pohjimmainen pahoittelu
  • Doge-Umari: Viimeinen oljenkorsi
Pitkä Ojigi

Näitä on hyvä opetella, mikäli matkaa Itä-Aasiaan. Muita tarpeellisia taitoja on mm. Tervehtiminen, vierailut/vastaanottaminen sekä Käyntikorttien vaihto. Nämä käytännöt eroavat hurjasti siitä mitä me olemme tottuneet. Suomalaiset ovat tunnetusti vieraita kohtaan avuliaita ja ystävällisiä, mutta tämä ei välttämättä ilmene meidän kehonkielestämme tai tavoistamme. Monet saattavat luulla kylmäkiskoiseksi, kun todellisuudessa hiljaisuus tarkoittaa, että kuuntelemme ja huomio on arvostavasti vastakkaisessa osapuolessa! Ainakin näin itse koen.

Lisää kumarruksista ja kulttuurista (ks. SHENLIM TV BLOG)

Voisimme hyvin opettaa näitä ulkomaisia tapoja jo alakoulussa. Esimerkiksi olisi hyvä tietää, että ranskassa ei tulla kyläilemään sovittuun aikaan vaan aikaisintaan puoli tuntia myöhemmin. Tällaisia tapoja on eri kulttuureissa loputon määrä!

Lähteet: Youtube, Nippaku, Asia Pacific blog

Edellinen artikkeliRaleigh’n kaupunki saa tarvittaessa Googlelta tiedot kenestä vain – Jäävuoren huippu yksityisyyden suojan katoamisesta
Seuraava artikkeliVarma tapa päästä eroon Facebook-messengerin vakoilusta, käytä Opera-selainta puhelimessasi ja tabletissasi! Ohjeet myös kuinka käyttää WhatsAppia työpöytäkoneelta.