Kuunteleeko puhelimen Facebook-sovellus ja valikoi tämän perusteella mainoksia ja muuta sisältöä? Aiheesta on käyty keskustelua ja myös testejä on tehty. Teknisesti tällaisen ominaisuuden toteuttaminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Käytännössä arvioisin, että suurin osa facebookin käyttäjistä ei toivoisi, että heitä kuunnellaan sovelluksen toimesta.

Kuunteleeko kysymättä? Nauhoittaako?

Facebook ilmoitti jo 2014 että se kuuntelee appinsa kautta kännykän mikrofoniin tulevia asioita. Todettiin, että varsinaisesti keskusteluja ei kuunnella, ainoastaan taustamelua ja -hälyä, kuten TV-sarjojen ääniä ja musiikkia. Tästä voisi tietysti jo ajatella, että kuinka juuri tämä osuus kyetään teknisesti erottelemaan äänistä.

Mikrofoni
Facebook app

Image-lehti testasi Facebook-sovelluksen ”sala”-kuuntelua vuonna 2015 ja omien arvioidensa perusteella havaitsi seuraavaa: ”Kun puhelimen vieressä sanoi lehti, Facebook tarjosi Seiskan tilausta. Kun puhelimen lähellä lausui sanan sosiaalidemokraatit, Facebook tarjosi Stadin demareiden Facebook-ryhmää. Vastaavia testejä tehtiin lukuisia. Testi suoritetttiin Honor-merkkisellä älypuhelimella. Myöhemmin Lumialla.”

Eräs USAlainen henkilö testasi äskettäin kuinka voisi mahdollisesti saada kissanruokamainoksia facebook-uutisvirtaansa. Oheisella videolla voidaan havaita, kuinka toistuva ”cat food” hokeminen aiheutti kahden päivän päästä kissanruokamainoksen Facebook-sovelluksessa. Videon toteuttaja väittää, että muuten kissoista ei ole puhuttu aikoihin kännykän lähistöllä.

Kissanruoka-testi jälkipuheen kanssa:

Abc-uutiskanavan reportaasi Facebook-sovelluksen käyttäjäsopimuksesta:

Vuonna 2016 Etelä-Floridan yliopiston massakommunikaation professori K. Burns ilmaisi huolensa aiheesta ja testatessaan ominaisuutta havaitsi että appin uutisvirtaan valikoitui nopeasti mainoksia hänen lausumiensa sanojen parusteella. Asiasta uutisoi Independent-lehti. Samaisessa artikkelissa kerrotaan, että Facebook kertoo kuuntelevansa mikrofonin kautta ja keräävänsä tietoa käyttäjistä, mutta ei yhdistä käyttäjärekisteriä äänitallennuksiin esimerkiksi mainosten asettamiseksi uutisvirtaan. Professorin testailu kuitenkin todisti toista.

31.10.2017 julkaistussa Forbesin artikkelissa käydään aihetta läpi kissanruoka-testistä virinneen keskustelun perusteella. Aihetta on mm. perattu Redditissä ja monet ovat kyenneet toistamaan testin onnistuneesti. 26.10. Facebookin mainonnan varajohtaja Rob Goldman twiittasi seuraavaa: ”Johdan Facebook mainostuotteita. Me emme ole nyt tai koskaan käyttäneet mikrofonianne mainoksissa. Ei totta”. Brittiläinen The Telegraph otti mielenkiintoisen kannan aiheeseen 30.10. julkaistussa artikkelissaan ja vetoaa Baader-Meinhof-ilmiöön. Eli tämä ”salaliittoteoria” johtuu siitä, että ihminen alkaa havaitsemaan äskettäin puhuttuja tai havaittuja sanoja tai asioita ympäristössään. Eli sen sijaan että Facebook-app kuuntelisi mikrofonin kautta keskustelua puhelimen lähellä, poimisi sanoja ja sijoittelisi mainoksia sen mukaan, koko ilmiö olisikin kohdehenkilön pään sisällä tapahtuva kognitiivinen tapahtuma.

Salakuuntelu ja koodinmurtoa, UK, toinen maailmansota

Forbes pohtii miksi Facebook-sovellus haluaa oikeuden mikrofonin käyttöön ja syy tähän on ilmeinen: Äänen tai videon tallennukseen tai Shazam-tyyppiseen ääniohjaukseen. Myös professori Burns totesi jälkikäteen, että Independent-lehti valitsi näkökannan, että hän väittäisi Facebook-appin kuuntelevan kännykästä häntä ja valitsevansa tämän perusteella uutisia hänen virtaansa. Hän sanoo, että ei tehnyt suoraa väitettä, että uskoisi tämän tapahtuvan. AdAge-uutissivusto totesi äskettäin että Facebook ei edes tarjoa mainostajilleen mahdollisuutta ostaa mainostensa sijoittelua tällaisten ominaisuuksien perusteella.

Facebook-logo
Zuckerberg presentaatio

Tämä on melkoisen hupaisa keskustelu. Mikäli Facebook-sovellus kuuntelee mikrofonia ja sijoittelee sen mukaan mainoksia, ja jos siitä saataisiin vedenpitävä näyttö, Facebook voisi samantien sulkea ominaisuuden. Tai kuten kissanruoka-testissä, jos mainos tulee kahden päivän perästä, niin johan siinä tulisi skeptinen olo, että puhuttiinkohan kaksi päivää sitten kissanruoasta! Kuten todettua alussa, tällainen mainonnansijoitteluominaisuus olisi aivan läpihuutojuttu ohjelmoida toimivaksi. Ja toisaalta, vielä helpompaa kytkeä pois päältä tarpeen vaatiessa.

Facebook app

Saammeko koskaan tietää totuutta? Ainakin Telegraphin ”salaliitto”-Baader-Meinhof-teoria on epäilyttävä, sillä kissaruoka-testissä tapahtuma on videoitu ja siten ei voi olla henkilökohtainen kognitiivinen tapahtuma. Onko kissanruoka-testi sitten lavastettu? Ainakin toteuttaja lisäsi videoon lausuman, jossa vakuuttaa, että ei. Ei kai tässä voi muuta tehdä kuin testata itse ominaisuutta. Mutta miten vain, niin Facebook-sovelluksella on pääsy puhelimen mikrofoniin ja vuonna 2014 he totesivat kuuntelevansa taustahälyä sitä kautta.

Facebook-sovellukselta voi poistaa oikeuden mikrofonin käyttöön seuraavien ohjeiden avulla. Ohjeet englanniksi.
iOS: Settings app > Privacy > Microphone > deselect Facebook
Android: Settings app > Personal > Privacy and Safety > App permissions > Microphone > deselect Facebook

Muistanette myös, että Facebook-sovelluksella on oletuksena oikeus myös sijaintitietoihin. Mikäli haluaa päästä helpommalla, voi poistaa Facebook-sovelluksen ja selailla vaikkapa kännykkään asennettavan Opera-web-selaimen kautta Facebookia. Sieltä voi lähettää Facebook-viestitkin.

Huh.

Tätänykyä Facebookin ohjesivuilta löytyy mikrofonin käyttöön liittyviä kysymyksiä kuunnellun musiikin tunnistukseen. Aiemmin löytyi seuraava kysymys-vastaus-pari. Tästä kertoo mm. GHacks-sivusto.

Does Facebook record conversations when it identifies the things I’m listening to or watching?

No, we don’t record your conversations. If you choose to turn on this feature, we’ll only use your microphone to identify the things you’re listening to or watching based on the music and TV matches we’re able to identify. If this feature is turned on, it’s only active when you’re writing a status update.

Tästä herää varmasti myös huoli esimerkiksi suuryrityksissä, politiikassa ja sotilaiden keskuudessa. Muutkin kuin Facebook-sovellus pyytävät oikeutta mikrofonin käyttöön. Milloin tulee tilanne, jossa arkaluontoista tietoa saattaa päätyä mikrofonin kautta väärälle porukalle – Sovelluksen koodareille.

Lähteet: Forbes, The Telegraph, Image, Independent, AdAge, Reddit

Edellinen artikkeliUskomattoman realistiset vanhojen valokuvien animoinnit sekä väritykset
Seuraava artikkeliMy Gal Sal B-17E pommikone pelastettiin Grönlannista 50 vuoden jälkeen, ja kunnostettiin