Voisi kuvitella, että New Yorkin pilvenpiirtäjä on yksi rakennus johon pienimmällä mahdollisella todennäköisyydellä törmää lentokone. Näin kuitenkin tapahtui lauantaina 28.7. vuonna 1945 kun USAn keskiraskas kaksimoottorinen B-25-pommikone rysäytti Empire State Buildingin pohjoispuoleen 78 ja 80 kerrosten väliin.

Palava rakennus ja reikä

Tarkkailija kadulla
Rauniot sisällä

Keskiraskas pommikone jyräsi rakennuksen seinään 5,5 × 6,1 metrin kokoisen reiän. Yksi moottori jopa porautui rakennuksen lävitse eteläseinästä alas seuraavan korttelin rakennukseen pudoten 270 metriä.

Espanjankielinen grafiikka tapahtuneesta
Pommikoneen muodostama reikä ylhäältä katsottuna
Lehden etusivu aiheesta
Tarkkailija kadulla

North American B-25 Mitchell oli aikoinaan melko suosittu konetyyppi ja sitä rakennettiin yli 10000 kappaletta. Ominaisuuksia oli: Miehistö kuusi henkeä (kaksi pilottia, navigaattori/pommittaja, tykkimies(torni)/teknikko, radio-operaattori/tykkimies(sivuaseet), tykkimies(perä); Pituus: 16,1; Kärkiväli: 20,6 m; Korkeus: 4,7 m; Siipipinta-ala: 57 m²; Tyhjäpaino: 9 580 kg; Suurin lentoonlähtöpaino: 19 000 kg.

Törmäyksessä kuoli neljätoista ihmistä: koneen pilotti, kaksi matkustajaa sekä 11 rakennuksessa ollutta ihmistä. Empire State Building saatiin avattua suurilta osin jo seuraavana maanantaina. Tuhoja syntyi arvion mukaan miljoonan dollarin edestä. Vuonna 2016 tämä vastaa n. 13 mijoonaa.

Tarkkailija kadulla
Tarkkailija kadulla
Tarkkailija kadulla
Tarkkailija kadulla
Tarkkailija kadulla
Tarkkailija kadulla

Onnettomuus sai alkunsa kun kapteeni Smith lensi sumussa kohti Newarkin lentokenttää. Lennonjohto ohjeisti odottamaan sumun laantumista, mutta Smith eteni kuitenkin ja sekosi sumussa suunnasta alkaen kääntyä Chrysler Buildingin kohdalla oikealle vasemman sijaan.

Uutiskatsaus aiheesta:

Grafiikka
Grafiikka

Kuvitusgrafiikka

Onneksemme mitään vakavaa ei silloin tapahtunut. Harmiksemme vuoden 2001 tapahtumat saivat karmaisevan lopun. Toivokaamme, että pilvenpiirtäjissä otettaisiin paremmin huomioon mahdolliset onnettomuudet ilmasta sekä selvitettäisiin kuinka kaupunki-ilmatilaa voitaisiin tehokkaammin valvoa.

Lähteet: Wikipedia Crash, North American B-25 Mitchell, Mashable

Edellinen artikkeliSocial Book Post Manager -selainlisäosa tyhjentää automaattisesti Facebookin Toimintalokin / Activity Login — Tiedätkö mitä kaikkea toiminnastasi tallennetaan?
Seuraava artikkeliMies tarvitsi puutyökoneen pieneen työhön ja rakensi sellaisen itse edullisista tarvikkeista, arvaa mikä laite ennen kuin video loppuu!