Tieteessä on kehittynyt hiljalleen uusia keinoja tutkia ja diagnosoida psykopaatteja. Viimeisimmässä tutkimuksessa tutkittiin, josko soittolistan avulla voitaisiin tunnistaa mahdolliset psykopaatit. Tutkimus tuotti tulosta.

Blackstreet – No Diggity ft. Dr. Dre, Queen Pen

Sia Titanium

New Yorkin yliopiston Pascal Wallischin johtama tutkimusryhmä tutustutti 200 hengen testiryhmän 260 eri kappaleeseen – Kyseessä oli musiikkimakua tutkiva testi. Selvisi kuitenkin, että samasta porukasta monet olivat olleet aiemmin mukana ”Levenson Self-Report Psychopathy Scale” -testissä, joka kartoittaa psykopaattisia ominaisuuksia. Testien data ajettiin yhteen ja pyrittiin päättelemään musiikkimieltymyksien yhteyttä psykopaattiseen pisteytykseen.

Potentiaaliset psykopaatit, 1%

Selvisi, että musiikkimaulla ja Levensonin testin tuloksilla on yhteneväisyyksiä. Tutkijaryhmä nimesi kaksi kappaletta, joista potentiaaliset psykopaatit pitivät: Eminem: Lose Yourself sekä Blackstreet: No Diggity. Myös muita kappaleita tuli esille, mutta niistä ei julkaistu tietoja, sillä tutkmusta halutaan jatkaa mahdollisimman puhtaalla pöydällä.

Testiryhmästä vähän psykopaattisia ominaisuuksia osoittava osuus piti mm. kappaleista The Knack: My Sharona sekä Sia: Titanium. Musiikkivideot kappaleista alla.

Eminem: Lose Yourself:

Blackstreet: No Diggity:

The Knack: My Sharona:

Sia: Titanium:

Tulevaisuutta ajatellen Wallisch visioi esimerkiksi 30 kappaleen listaa, jolla voitaisiin epäillä yhteyttä psykopaattien musiikkimieltymyksiin. Musiikin suoratoistopalvelu voisi sitten kartoittaa suoraan henkilöiden soittolistoista potentiaaliset psykopaatit. (Kyllä, juuri näin tutkija sanoi.)

Blackstreet – No Diggity ft. Dr. Dre, Queen Pen
Business Insider -lehdessä esitellyn aivotutkimuksen tuloksia, laitaoikealla psykopaatin aivokuva

USAssa psykopaatteja arvioidaan olevan n. 1% kansalaisista. Vankilassa heitä arvioidaan olevan n. 20% vangeista. New Meksikon yliopiston Kent Kiehl on arvioinut, että psykopaatit tuottavat USAlle jopa 390 miljardin kustannukset vuosittain. Mm. tämän vuoksi haluttaisiin luokitella tämäntyyppinen taipumus etukäteen. Wallisch toteaa seuraavaa: ”Näitä ihmisiä ei haluta positioihin, joissa he voivat aiheuttaa runsaasti vaikeuksia. Tarvitsemme tehokkaan työkalun, jolla tunnistaa heidät ilman heidän yhteistyötään tai suostumustaan.”

Esimerkiksi esimiesasemassa, lääkärinä tai poliittisena päättäjänä psykopatiasta kärsivä henkilö voi tai voisi aiheuttaa runsaasti haittaa yhteisölle, ihmisille tai yhteiskunnalle.

Psykopatia on viralliseen tautiluokitukseen kuulumaton luonnehäiriö, jota voidaan mitata luotettavasti. Sille ominaisia piirteitä ovat pinnallinen viehätysvoima, itsekeskeisyys sekä myötäelämiskyvyn, syyllisyydentunnon ja pidäkkeiden puute. Psykopaatille tyypillisiä ovat julmuus, epäsosiaaliset teot, alkoholin ja huumeiden käyttö, vastuuttomuus ja moraalittomuus. (Wikipedia)

Ƹ̵̡ Klikkää tästä tehdäksesi Levenson Self-Report Psychopathy Scale (LSRP) -testi webissä. Ʒ

Lähde: The Guardian.

Guadianin artikkeli psykopaateista.

Aivokuvausta psykopatian tutkimuksessaa, Business Insider

Edellinen artikkeliTee-se-itse Zelda Link -cosplay asu tytölle tai naiselle, kaunis lopputulos!
Seuraava artikkeliThe Guardianin toimittaja tilasi Tinderistä kaiken datansa, 800 sivua paljasti asioita, joita hän ei ollut ajatellut kenenkään muun tietävän