Maailma on näin meidänkin aikanamme uudistunut ja vanhat paikat ovat autioituneet. Näin on ollut jo vuosituhansia, mistä arkeologiakin ammentaa. Hylätyissä asuinalueissa ja kaupunginosissa on jotain erittäin kiehtovaa. Tavallaan elämä näkyy paikalla, vaikka missään ei ole ketään!
Sanzhi Pod City – New Taipei City, Taiwan
Sanzhi Pod koostui ufon-mallisista talorykelmistä. Kaupungin rakennus alkoi 1978 USAn armeijahenkilöstön tarpeisiin. Onnettomuudet rakennustyömaalla ja sijoittajakato saivat hankkeen murenemaan ja talot jäivät käyttämättä. ”UFOT” tuhottiin vuonna 2010.



Bodie, Kalifornia
Boldiesta käytettiin nimeä ”ghost town” ensi kerran jo vuonna 1915, sen ollessa tyhjillään kultakuumeen jälkeen. Kaupunki on nykyään suosittu historiallinen puisto, vuodesta 1962 ja siellä vierailee 200000 kävijää vuodessa – Ei siis kovin hiljainen paikka kuitenkaan.



Kowloon Walled City, New Kowloon, Hong Kong, Kiina
Alunperin kauppa-asema (perustettu Song-dynastian aikaan 960-1279), myöhemmin kiinalainen armeijan tukikohta Kowloon Walled City muuttui tiiviisti asutuksi alueeksi: 50000 asukasta 2,6 hehtaarin alueella vuonna 1990. Alueella oli paha maine uhmapelistä, huumeista ja prostituutiosta. Kaupunki tuhottiin 1993 ja paikalle avattiin puisto. Joitain historiallisia rakennelmia säilytettiin.
Kowloon Walled City -dokumentti:



Prypjat, Ukraina
Prypjat (ven. При́пять) on vuonna 1970 rakennettu neuvostoaikainen kaupunki Kiovan alueella, Ukrainan pohjoisosassa. Kaupunki sijaitsee Dneprin Pripet-sivuhaaran lounaisrannalla, linnuntietä 111 kilometriä Kiovasta pohjoiseen. Nykyisin Prypjat on ränsistynyt ja hylätty aavekaupunki, jossa ei virallisen väestötilaston mukaan asu ketään. Kaupungin noin 49 000 asukasta evakuoitiin pois vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena. Kaupunkiin järjestetään seikkailumatkoja.
Postcards from Pripyat, ilmakuvaa alueelta:



Hashima -saari, Japani
Hashima (jap. 端島) on yksi Nagasakin prefektuurin 505 asumattomasta saaresta Japanissa. Se sijaitsee noin viidentoista kilometrin päässä Nagasakista. Saarella oli asutusta vuodesta 1887 vuoteen 1974, kun siellä harjoitettiin kaivostoimintaa. Hiilikaivoksen sulkeuduttua saari autioitui ja on nykyään täynnä hylättyjä betonirakennuksia, jotka ränsistyvät vähitellen. Huhtikuussa 2009 maihinnousu saarelle sallittiin jälleen. Saarelle matkustaminen oli kiellettyä yli 20 vuotta.
Saari kuvattiin 2013 Google Streetview’hun. linkki Mapsiin.



Varosha, Kypros
1970-luvun luksuslomakohde Varosha joutui hylätyksi vuoden 1974 Turkin konfliktin aikana. Asukkaat eivät päässeet toiveistaan huolimatta palaamaan alueelle vaan se aidattiin ja eristettiin.



Pyramiden, Norja
Pyramiden on aiemmin venäläisten asuttama hiilikaivoskaupunki Huippuvuorilla. Kaupungin perustivat ruotsalaiset vuonna 1910, ja se myytiin Neuvostoliitolle 17 vuotta myöhemmin. Kaupunki autioitui vuonna 1998, mutta merkittävä osa sen rakennuksista ja infrastuktuurista on edelleen olemassa. Kaupungista on pyritty 2000-luvulta alkaen kehittämään paikallista turistinähtävyyttä.



Lähde: ATI