Kylmän sodan aikaan kisailtiin avaruudessa käymisestä sekä monesta muustakin asiasta. Yksi tiedettä hyödyttänyt hanke on ollut maahan poraaminen. Neuvostoliitto aloitti oman SG-3-projektinsa vuonna 1970 Kuolan niemimaalla. USA harkitsi aikoinaan lähtevänsä mukaan omalla Mohole-projektilla, mutta luopui tästä. Kuolassa ehdittiin porata vuoteen 1994 saakka. Tässä ajassa päästiin 12262 metrin syvyyteen. Tiedettä hyödyttäviä havaintoja saatiin kerättyä ja syntyi myös urbaaneja legendoja porauksen loppumissyistä.

23cm halkaisijaltaan oleva poraus on nykyään suljettu tiiviisti

Tarkoituksena oli päästä 15km syvyyteen, mutta lämpötila nousi odotettua enemmän. Lopullisessa poratussa syvyydessä lämpötila oli 180°C sijainnin perusteella odotetun 100°C sijaan. Tästä odotettiin lämpötilaksi 15km:ssä 300°C ja se olisi ollut liikaa laitteistolle. Maaperä myös koveni ja tämä heikensi osaltaan porausmahdollisuuksia.

Kuolan poraus

Porauksessa havaittiin mm. seuraavat yllättävät seikat:

  • Oletettiin, että n. 7km syvyydessä Maan kuoressa graniittikerros muuttuu basaltiksi. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan graniitti jatkui. Näin oli oletettu, koska maanjäristysaallot kohtaavat tuossa syvyydessä epäjatkuvuuskohdan. Selvisi, että sen sijaan graniitti muuttuu murtuneeksi ja vettä sisällään pitäväksi.
  • Vettä löytyi 6,9km syvyydestä. Ei oltu oletettu, että vettä löytyisi näin syvältä. Graniitti oli murtunutta ja sen seassa oli vettä.
  • 6,7km syvyydestä löytyi fossiileja, 25 erilaista planktonlajia 2 miljardia vanhoista kivistä. Ei oltu odotettu, että näin syvältä löytyisi merkkejä elämästä.
  • Porauksessa havaittiin suuri määrä vetykaasua. Reiästä virrannut muta kupli vetyä.
Eri porauksia maailmalla
Kuolan porauksen kaavio Edinburghin yliopistolta

Videolla esitellään tämä luola:
https://www.youtube.com/watch?v=sIGTzMVJI2E

Tämän jälkeen on porattu maailmalla syvemmällekin (27.8.2012 Exxon Z-44 Chayvo, 12376m), mutta meren pohjasta: Kuolan SG-3 on edelleen syvin porausreikä maanpinnasta – muuten se on kolmanneksi syvin. 12262 kilometrin reikä on halkaisijaltaan 23cm ja tänä päivänä se on suljettu tiiviisti kannella.

Porausasema

Jotain Maan mittasuhteista ja tutkimattomuudesta kertoo, että porattu reikä on vain n. 0,0019% Maan säteestä (6371km).

Urbaaneista legendoista: Kun pora lävisti viimeisiä kerroksia, kuului reiästä kuin ihmisten huutoja ja kirkumista, ja väitettiin, että pora alkoi olla jo helvetissä saakka, mutta tämä selittyy maaperän kovenemisella. Lisäksi veden löytymisessä tuosta syvyydestä puhuttiin, josko Nooan arkin aikaisen tulvan vesi olisi mennyt noihin syvyyksiin.

Mitä tuolta syvältä löytyisikään, sitä emme pääse nykyisillä työkaluilla kunnolla tutkimaan. Mutta asia on kiehtonut kautta aikojen ihmisiä!

Lähteet: Wikipedia, Beyond Science

Edellinen artikkeliSurfaceONE on maailman pienin kamera-dolly
Seuraava artikkeliUudenlainen pieni lämpöanturi toimii lähes ilman virtalähdessä, tulevaisuuden tuoteperhettä?