Google esitteli älypiilolinssit vuonna 2014 tavoitteena käyttää nitä diabeteksen avuksi veren sokeripitoisuutta mittaamaan. Tällöin pohdittiin jo muitakin lääketieteellisiä sovelluksia, kuten verenpaineen mittausta. Nyt 2017 on keskusteltu enemmän videosta ja kuvasta sekä lisätystä todellisuudesta.

Älypiilolinssit tulevat

Reuters julkisi äskettäin markkina-arvion älypiilolinsseistä. Arviota varten tutkittiin kansainvälisiä markkinoita Pohjois-Amerikassa, Euroopassa, Kiinassa, Japanissa, Kaakkois-Aasiassa sekä Intiassa.

Yrityksistä tutkimuksessa olivat päävalmistajat Sensimed AG, Google, Samsung, Sony, PEGL, Research Institute, KAIST sekä Ghent University (Belgia). Sovelluksia pohdittiin eri alueilla: Lääketiede, sotateollisuus, sosiaalinen viihdekäyttö sekä muut sovellukset.

Tutkimus päätyi melko suureen kasvupotentiaaliin: Kertyvä vuotuinen kasvuprosentti (CAGR) 57,74% vuosina 2017-2022. Rahassa tämä tarkoittaa 1075,69 miljoonan dollarin markkinoita vuonna 2022. Vuonna 2016 markkinat olivat 59,52 miljoonan dollarin suuruiset.

Googlen patentti

Mashablen videolla esitellään uusia ajatuksia, mitä Sony, Google ja Samsung ovat patentoineet älypiilolinsseihin liittyen. Tavoitteena on tekniikka, jotka siirtää kuvaa tai videota linssistä esim. kännykkään sekä heijastaa kuvaa linssin pintaan. Esimerkiksi Google Lense voitaisiin integroida linsseihin, jolloin kuvan perusteella voitaisiin tunnistaa paikka. Linssit tunnistavat silmänräpäyksen, jota voitaisiin käyttää kuvan tallentamisen merkiksi tai muuhun ohjaukseen (esim. räpäytyssarjoilla).

Myös lisätty todellisuus on ollut puheena. Tästähän on nähty elokuvissa jo monta sovellusta. Kaksisuuntaisella kuvan lähetyksellä saataisiin jo kaikenlaista käytännöllistä aikaiseksi: Esimerkiksi hud-näytöt voitaisiin korvata älypiilolinsseillä.

Mashablen video esittelee linssejä mm. elokuvien kautta:

Tulevaisuus näyttää tämän ilmiön kehityksen. Itse en ainakaan henkilökohtaisesti koe tarvetta lisättyyn todellisuuteen tai kuvien tallentamiseen älypiilolinssillä. Tosin erilaiset työtehtävät ja lääketiede löytävät varmasti käyttöä tälle älytekniikalle. Katsotaan vuoteen 2022 ovatko markkinat kasvaneet näin hurjasti.

Google älypiilolinssi
Googlen patentti

Lähteet: Reuters, Mashable

Edellinen artikkeliVanhoja Internet-mainoksia vuodelta 1998
Seuraava artikkeliStar Trek The Next Generation ComBadge toimii puhelimen kanssa kuten tv-sarjassa