Elokuviin piilotettu infraääni aiheuttaa tunnereaktioita

Urbaani legenda kertoo, että elokuviin hivutetaan infraääntä, joka aiheuttaa kuulijalle (lue: katsojalle) tunnereaktioita. Tämähän on todistettu epätodeksi ainakin myytinmurtajissa, mutta siellä nyt on todistettu melko paljon kaikkea vajavaisin pohjatutkimusten kautta.

Kiva tyyppi :)
Kiva tyyppi 🙂

Eräät elokuvaohjaajat ovat nimittäin avoimesti kertoneet käyttäneensä, jollei infraääntä, niin ainakin tietynlaisia tutkittuja ääniä aiheuttamaan katsojissa tunnereaktioita, usein kauhu-genressä (Esim. A. Hitchcockin Psyko). Monet väittävät, että ovat kokeneet joissain elokuvissa voimakkaita fyysisiä reaktioita, joilla ei ole syytä liittyen elokuvan visuaaliseen kohtaukseen. Nämä pitäisi selvittää infraääni-nauhurin kanssa.

Harry Manfredini, joka suunnitteli kauhuäänet Perjantai 13. päivä, 1908-luvun leffaan kertoo seuraavaa: ”Ääni itsessään voidaan luoda soittimella tai ”laululla”, ja muokata siten, että soitinta ei enää tunnista”.

Irreversible
Irreversible

Ohjaaja Gaspar Noe totesti haastattelussa sijoittaneensa Irreversible-elokuvaansa 27Hz ääniä katsojien tunteita muokatakseen. Ihmisen kuulemat äänet ovat 12Hz ylöspäin, tosin yleisesti rajana pidetään 20Hz taajuutta – Joka on myös infraäänen yläraja. Noe kuvailee reaktiota seuraavasti: ”Et kuule ääntä, mutta se saa sinut tärisemään. Hyvän subwooferin omaavassa teatterissa olet pelokkaampi kuin mitä pelkkä visuaalinen sisältö tuottaa.”

"Kummittelevista" paikoista on joskus löydetty infraääntä
”Kummittelevista” paikoista on joskus löydetty infraääntä

Manfredini kertoo katsovansa elokuvan leikkauksen ja pohtivansa kohdat, joihin sijoittaa infraääniä tuottamaan katsojille tunnereaktioita.

Infraäänillä voidaan siis tuottaa tunnereaktioita ja niitä käytetään oletettavasti yleisesti elokuvissa. Mikä näissä haastatteluissa unohtuu, on että infraääniä voidaan käyttää myös positiivisten tunnereaktioiden aikaansaamiseksi. Esimerkiksi soittimistakin lähtee infraääniä, joilla voidaan vaikuttaa kuulijan tunteisiin. Kenties tätä on voitu magneettinauhalle joskus tallentaakin!

Äänen taajuudet
Äänen taajuudet
Leffateatteri
Leffateatteri

Kuten mainittua, infraääninauhurin kanssa olisi erittäin mielenkiintoista lähteä elokuvateatteriin ja muuntaa sitten nauhoitettu materiaali kuuluvaan taajuuteen. Tämä tosin on kiellettyä!

Lähde: Atlas Obscura