Maailmankaikkeutta määriteltäessä erotetaan toisistaan havaittava maailmankaikkeus ja koko maailmankaikkeus. Havaittava maailmankaikkeus tarkoittaa maailmankaikkeuden havaitsijalle näkyvää osaa. Havaittava maailmankaikkeus on alue, jolta tuleva valo saavuttaa Maan. Havaittavan maailmankaikkeuden halkaisijaksi on arvioitu 93 miljardia valovuotta. Kaikki tieto maailmankaikkeudesta perustuu havaittavaan maailmankaikkeuteen.

Havaittavan maailmankaikkeuden ylin taso
Havaittavan maailmankaikkeuden ylin taso

Videon animaatio kuvaa havaittavan maailmankaikkeuden. Jokainen satelliitti, kuu, planeetta, tähti sekä galaksi on esitetty oikeassa mittasuhteessa sekä oikeassa suhteellisessa sijainnissa. Käytetty data on vuoden 2009 ajasta Amerikan luonnontieteellisen museon arkistoista.

Animaatio, havaittava maailmankaikkeus:

Yleisesti puhutaan, että havaittavassa maailmankaikkeudessa on n. 100 miljardia galaksia. Meidän galaksissamme arvioidaan olevan 200-400 miljardia tähteä. Kertomalla nämä saataisiin arvio tähtien määrästä. ”Maailmankaikkeuden laajeneminen tapahtuu valonnopeutta nopeammin, mikä on täysin mahdollista yleisen suhteellisuusteorian mukaan. Tästä seuraa myös, että Maasta kaukaisimmat galaksit etääntyvät siitä valonnopeutta nopeammalla vauhdilla.” (Wikipedia) Koska kykenemme arvioimaan maailmankaikkeutta ainoastaan havaintojen perusteella, on mahdotonta sanoa onko maailmankaikkeus ääretön vai onko sillä raja. Joka tapauksessa asuttamamme avaruus on niin suuri, että siitä on mahdoton sanoa mitään varmaa.

Maa
Maa

Lähteet: Youtube, Keskustelua maailmankaikkeuden koosta, Wikipedia: Maailmankaikkeus

Edellinen artikkeliTee-se-itse avaimenperä filmipurkista
Seuraava artikkeli5 kohtaa autosta, mitkä unohtuvat puhdistaa, kesäkaara siistiksi!