Monesti jo varoitellaan uutisissa, että omaa materiaalia ei kannata jakaa julkisesti Internetissä kuinka vain. Oma valokuvat saattavat päätyä vaikka mihin ja identiteettivarkaudet ovat helppoja toteuttaa, usein vielä ilman kiinnijäämisen pelkoa. Venäläinen 21-vuotias valokuvaaja Egor Tsvetkov selvitti kuinka hyvin kaupungilla kuvattujen ihmisten kasvot voi jäljittää webin kontaktipalstalla.

Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva

Tutkimusprojektin nimi oli Your Face Is Big Data. Tsvetkov kuvasi henkilöitä metrossa. Hän ei yrittänyt piilotella kuvaamistaan, vaan piti kameraa selkeästi esillä. Yksikään metromatkustaja ei kieltänyt kuvaamista tai puuttunut asiaan. Seuraavaksi hän käytti venäjän suosituimman sosiaalisen median VKontakten FindFace-kasvontunnistus-appia henkilöiden jäljittämiseen. Kuvaamastaan 100 henkilöistä löytyi n. 70% VKontaktesta. Melkoisen suuri määrä siis. Kuvissa vasemmalla on metrossa kuvattu henkilö, oikealla VKontakesta löytynyt kuva henkilöstä.

Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva
Your Face is Big Data, valokuva

Vuoden 2016 keväällä valmistunut projekti sai melko paljon julkisuutta ja herätti keskustelua omien kuvien jakamisesta sosiaalisessa mediassa. Webissä julkistettu kuvasarja herätti ainakin yhden kuvatun henkilön ottamaan yhteyttä. Hän totesi, että kuvista ei tullut hyvä olo, mutta hän ymmärsi projektin tarkoituksen.

Lähteet: Anonymous, PC World

Edellinen artikkeli10 suurinta ydinräjäytystä, katso videot!
Seuraava artikkeliTiedemiehet ovat löytäneet avaruudesta kaksi kertaa Linnunradan kokoisen kaasuaallon