allergia
Hilavitkutinallergia, tai virallisemmin sähköyliherkkyys on tila, jossa ihminen kokee saavansa yliherkkyysoireita sähkömagneettisesta säteilystä. Sähköyliherkkyys ilmenee tavallisesti ihoreaktiona, väsymyksenä, keskittymisvaikeutena, muistihäiriöinä, huimauksena, ruoansulatusvaikeuksina tai sydämentykytyksenä. Tavallisimmin sähköyliherkkyydestä kärsiville oireita aiheuttavat langattomat verkot tai sähkölaitteet kuten tukiasemat, matkapuhelimet tai tietokoneiden näytöt ja loisteputket.

Vaikka sähköyliherkkyyttä ei luokitella Suomessakaan virallisesti sairaudeksi, niin eri lähteiden mukaan 1,5 – 5 % ihmisistä kokee olevansa enemmän tai vähemmän sähköyliherkkä. Koska sähköyliherkkyyttä ei virallisesti hyväksytä sairaudeksi, jäävät ongelman kanssa painiskelevat helposti oman onnensa nojaan eikä vaivaa oteta vakavasti.

Ranskalaisnainen Marine Richard on yksi sähköyliherkkyydestä kärsivistä, ja on oireiden minimoimiseksi vuoksi joutunut vetäytymään Ranskan maaseudulle, mahdollisimman kauas sähkölaitteista. Rouva Richardin onneksi Ranskan Toulousen oikeus on nyt päättänyt, että sähköyliherkkyys on hyväksyttävä syy saada työkyvyttömyyseläkettä ja myöntänyt vaivan perusteella 800 € työkyvyttömyyseläkkeen elämän helpottamiseksi.

Oikeuden päätös ei kuitenkaan edelleenkään tunnusta sähköyliherkkyyttä varsinaiseksi sairaudeksi. Päätös kuitenkin antaa vaivasta kärsiville toivoa siitä, yliherkkyyteen liittyvät oireet otettaisiin jatkossa vakavammin.

Kärsitkö sinä itse, tai tunnetko jonkun joka oireilee sähköyliherkkyydestä? Olisi kiinnostavaa kuulla kommenteissa omakohtaisia aiheeseen liittyviä kokemuksia?

Kautta: bbc.com

Edellinen artikkeliTele Phone Vision tekee kännykästäsi putkitelkkarin
Seuraava artikkeliTee vaikka puudelista pelottava ihmissusikuonokopan avulla