vantablack

Musta on tunnetusti väri, joka absorboi lähes kaikkia muita näkyvän valon värejä sisäänsä. Pensselillä tai tussilla piirretty viiva voi näyttää todella mustalta, mutta nyt brittiläiset tiedemiehet ovat kehittäneet Vantablack-nimisen mustan kappaleen, joka imaisee kaiken paitsi 0,035% näkyvästä valosta.

Maailmanennätyksellisen musta kappale aiheuttaa ongelmia jopa ihmissilmille, jotka pyrkivät tulkitsemaan näkemäänsä kohdetta. Todella tumman värinsä lisäksi uusi levy johtaa lämpöä jopa 7,5 kertaa tehokkaammin kuin kupari ja on 10 kertaa vahvempaa kuin teräs. Vantablack on Surrey NanoSystemsin tuotos ja se koostuu hiilikuidusta valmistetuista nanoputkista, jotka ovat 10000 kertaa ihmisen hiusta ohuempia.

Tällä tavalla valmistettua mustaa hiilikuitulevyä aiotaan sitten käyttää muun muassa avaruudessa toimivissa kameroissa ja teleskoopeissa sekä infrapunaskannereissa.

Lähde

Edellinen artikkeliMIT kokeilee uutta näkökulmaa robottien rakentamisessa
Seuraava artikkeliOnni suosii rohkeaa