Muutama päivä sitten oli puhetta ajoneuvojen tyypin mukaan korotetuista parkkimaksuista. Saksalaisella lentokentällä parkkeeraamisen hoitaa sen sijaan Ray-niminen robottitrukki.

Idea on siinä, että liikematkoille kiirehtivät henkilöt voisivat vain jättää autonsa robotin huostaan heti lentokentälle saavuttuaan ja kiiruhtaa itse lippuluukulle. Ajoneuvo kirjataan sisään kosketusnäytön kautta ja tämän jälkeen Ray hoitaa sen automaattisesti vapaalle parkkipaikalle. Vekotin osaa skaalautua erikokoisille autoille ja se tietää tarkan sijaintinsa parkkihallissa  laser-mittauksen avulla. Lisäksi härvelin takaa löytyvä systeemi osaa automaattisesti seurata lentolipuista löytyviä tietoja siten, että auto odottaa valmiina jo kentän vieressä, kun omistaja saapuu takaisin lähtömaahansa.

Koska robottitrukki osaa lisäksi parkkeerata ajoneuvot niiden koon mukaan sopiviin kohtiin, lisää se parkkihallin kapasiteettia jopa 40%. Lysti kustantaa noin 30 euroa vuorokaudelta tai 4 euroa tunnilta. Tällä hetkellä Düsseldorfin kentällä käytössä olevaan systeemiin kuuluu kuusi automaattista parkkirobottia.

Lähde

Edellinen artikkeliToyota kehittelee kampiakselitonta polttomoottoria hybridiautoihin
Seuraava artikkeliBMW 3D-tulostaa työntekijöilleen sormitukia