magneettijunatyhjio

Maailmasta löytyy todella nopeita junayhteyksiä ja tällä hetkellä kärkipaikalla on Kiinan Shanghaissa liikennöivä magneettisella levitaatiolla hieman kiskojen yllä leijuva juna. Laite kykenee saavuttamaan jopa noin 430km/h nopeuden, mutta tämäkään ei tunnu riittävän kiireisimille. Nyt sitten testien alla onkin jo uusi systeemi, joka hyödyntää magneettisen levitaation lisäksi alennettua ilmanpainetta.

Magneettinen levitaatio poistaa junilta kitkan aiheuttamat ongelmat, joten eniten vastusta suurilla nopeuksilla tuottaa ilmanvastus. Nyt kehitteillä olevat junat pyrkivät poistamaan tämän ongelmatekijän kulkemalla tilassa, jossa ilmanpaine on kymmenesosa normaalista. Tekniikkaa hyödyntävät junat voisivat teoriassa saavuttaa jopa lähes 3000km/h vauhdin.

Uutta systeemiä kokeillaan ympyrän muotoisella testiradalla, jonka halkaisija on 12 metriä. Samalla myös Japanissa kehitellään aktiivisesti uusia systeemejä nopeampien junien toivossa. Kirjoittaja itse on kuitenkin tyytyväinen nykyisten junien nopeuteen, kunhan ne vain olisivat asemilla ajoissa.

Lähde

Edellinen artikkeliB-Tourist luo yksityisyyttä lentomatkoille
Seuraava artikkeliInstax Share SP-1 mahdollistaa kännykkäkuvien tulostamisen tien päällä