dnaoil

Kaikenlaisista elektroniikkatuotteista löytyy lukuisia jäljitelmiä, jotka eivät aina yllä laadultaan alkuperäisten tasolle. Myös erilaisista elintarvikkeista on tehty lukuisia kopioita, mutta eipä uskoisi, että oliiviöljykin ovat joutuneet tällaisten halpatuotteiden tehtailijoiden listalle. Tutkimusten mukaan jopa 69% Yhdysvaltojen markkinoille päätyvistä oliiviöljyistä on ala-arvoisia. Nyt näistä heikoista öljyistä koitetaan päästä eroon lisäämällä öljyn mukaan keinotekoisia rakenneosasia.

ETH Zürichin kemistit ovat keksineet, että öljyn sekaan pystytään lisäämään synteettistä DNA:ta, jonka avulla aito ruoka-aines voidaan tunnistaa. Nämä keinotekoisesti tuotetut palaset kulkevat nimellä ”synteettiset fossiilit”. Menetelmän avulla pystytään sitten erottelemaan suuresta tarjonnasta ne oliiviöljyt  jotka eivät oikeasti koostu nimensä mukaisista raaka-aineista. Lisäksi menetelmä paljastaa sen, jos oliiviöljyn sekaan on lisätty jotain halvempaa öljyä täytteeksi.

Tällainen väärennysten paljastamiseen kykenevä menetelmä kustantaisi suurin piirtein saman verran kuin perinteisen viivakoodin painaminen tuotteisiin. Tiedä sitten onko tällainen halpatuotteita vastaan taistelu lopulta turhaa pyristelyä, sillä aivan varmasti joku keksii kuitenkin tavan kiertää tämäkin tarkistus.

Lähde

Edellinen artikkeli[Konsepti] Arkkitehtitoimisto suunnitteli läpinäkyvän vajan
Seuraava artikkeliSony demosi uusia lisätyn todellisuuden järjestelmiään