Google kehitti algoritmin, joka on todella hyvä ratkaisemaan CAPTCHA-pulmia

captcha

CAPTCHA:t ovat monelle internetin käyttäjälle tuttu juttu, mutta toiset eivät välttämättä ole koskaan kuulleet koko sanasta. Kyse on siis systemistä, jonka avulla pyritään pääsemään eroon automaattisista boteista, jotka esimerkiksi tekevät turhia käyttäjätilejä erilaisiin palveluihin. Sana CAPTCHA on lyhenne lauseesta: ”Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”.

Nämä arvoitukset toimivat siten, että käyttäjälle näytetään kuva, jossa on usein tekstiä tai numeroita sekoitettuna sekamelskan sekaan. Tarkoitus on sitten se, että ainoastaan ihmiset kykenevät poimimaan oikeat merkit ja asettamaan ne annettuun tekstikenttään. Nyt Googlen kehittämä teknologia kuitenkin murskaa helpoimmat tällaiset arvoitukset käden käänteessä.

Hakukonejätin kehittämä algoritmi pystyi ratkaisemaan samaisen firman reCAPTCHA-palvelun tarjoamat arvoitukset jopa yli 99% tarkkuudella. Tutkimuksen jälkeen Google kehittikin omaa CAPTCHA-pulmia generoivaa palveluansa, jotta se ei olisi niin helposti tietokoneiden murrettavissa. Täytyy sanoa, että tässä tunnistusmenetelmässä häviäjäksi jäävät luultavasti lopulta ainoastaan erilaisten palveluiden ihmiskäyttäjät.

Lähde