Terästä vahvempaa ja vettä kevyempää materiaalia 3D-tulostettujen ristikoiden avulla

Nykyisin tunnetaan jo lukuisia erilaisia todella kestäviä materiaaleja ja rakenteita. Nyt Saksassa on onnistuttu 3D-tulostamaan muutaman nanometrin kokoisia ristikoita, joiden avulla on mahdollista tuottaa terästäkin vahvempaa materiaalia.

Uuden rakenteen kyhäsi Karlsruhen yliopiston tutkijatiimi. Kestävä rakenne ottaa mallia ihmisen luusta ja se muistuttaa myös hieman hunajakennoa. Muutaman nanometrin korkuiset kappaleet koostuvat alumiinioksidilla päällystetystä polymeeristä ja ne kestävät jopa 280 megapascalin paineen. Tämän lisäksi ne omaavat pienemmän tiheyden kuin vesi.

Aiemmin erilaisista luonnon kappaleista löytyvät rakenteet olivat liian monimutkaisia jäljiteltäviksi, mutta nyt luodut osaset ovat todella lähellä ihmisluun rakennetta. Tällä hetkellä artikkelissa käsiteltyjä rakennelmia voidaan laajentaa tuottamaan muutaman millimetrin kokoisia palasia, mutta sitä suurempia kappaleita ei ole vielä mahdollista tehdä.

Systeemin takana häärännyt materiaalitieteiden tutkija, Jens Bauer, kuitenkin uskoo 3D-tulostamisen mahdollistavan kevyiden ja kestävien materiaalien tuottamisen lähitulevaisuudessa.

Lähde