tulosteiden_erot

Miltä kuulostaisi, jos nuo tavattoman kalliit tulostusmusteet voisi vaihtaa normaalista vedestä koostuviin patruunoihin? Pian tämä on ehkä kuluttajillekin mahdollista, sillä tutkijat ovat jo nyt onnistuneet luomaan vesitulostusta hyödyntävän paperin, joka tekee printtaamisesta huomattavasti halvempaa.

Paperi sisältää veden kanssa reagoivista kemikaaleista koostuvaa mustetta, joka aktivoituu kosteuden avulla. Sen lisäksi, että tälla tavalla voi säästää musteen hinnassa, niin myös tulostuspaperin voi käyttää uudelleen useaan kertaan.  Haittapuolena onkin se, että jokainen tuloste kestää ainoastaan noin 22 tuntia, mutta etenkin työkäyttöön tulostetut lipuskat luetaan usein vain kerran ja heitetään sen jälkeen menemään. Myös aiemmin on kehitelty erilaisia uudelleen käytettäviä papereita, mutta nämä ovat yleensä tulleet kalliimmiksi tuottaa kuin normaali paperi tai sitten ne ovat olleet luonnolle jopa haitallisempia.

Nyt kehitetty järjestelmä sen sijaan kustantaa ainoastaan yhden prosentin siitä, mitä tavallinen mustesuihkutulostaminen maksaa. Tämä johtuu pääasiassa musteiden huikeista hinnoista. Tutkijat myös testasivat, että tekniikkaa voi käyttää aivan normaaleissa mustesuihkutulostimissa, joissa kasettien sisältämä muste oli korvattu vedellä.

Lähde

Edellinen artikkeliGooglen Project Tango mallintaa ympäristöä matkapuhelimella
Seuraava artikkeliFixed – iPhone-sovellus, joka taistelee parkkisakoista puolestasi