Erilaisia itsestään ajavien ajoneuvojen testivideoita löytyy YouTubestakin jo melko suuret määrät. Yksikään näistä härveleistä ei ole kuitenkaan vielä päässyt myyntiin asti tai ei ainakaan ollut ennen tätä laitetta.

Inductin kehittämä Navia on täysin itsenäisesti toimiva robottiajoneuvo, jolle on ainoastaan ohjelmoitu haluttu reitti ja pysähdyspaikat. Valitettavasti laite muistuttaa paljolti huvipuistoissa liikkuvia maisemajunia, sillä se kulkee ainoastaan 20km/h ja siitä ei löydy varsinaisia istuimia. Härveli onkin tarkoitettu esimerkiksi kampuksilla liikkuvaksi bussiksi sen sijaan, että se olisi yksityiskäytössä oleva henkilöauto. Tämä ei kuitenkaan poista faktaa, että kyseinen laite on ensimmäinen myytävä robottiajoneuvo.

Koska kyseessä on kuitenkin vielä eräänlainen testi, niin härveliä markkinoidaankin ainoastaan niin sanottuihin turvallisiin sijainteihin julkisten teiden sijaan. Navian käyttämä reitti taas joudutaan aina kartoittamaan kertaalleen ennen sen käyttöönottoa. Yksi ajoneuvo kustantaa noin 180000 euroa, joten aivan heti se ei myöskään maksa itseään takaisin, riippuen toki perinteisen kuljettajan palkasta.

Lähde

Edellinen artikkeliHeikoilla jäillä…
Seuraava artikkeliGoogle patentoi konseptin mainosrahoitteisista kyydeistä

1 KOMMENTTI

  1. Mahtaako olla ensimmäinen myytävä robottiajoneuvo? Onhan noita robotrukkeja ollut iät ja ajat varastoissa, toki eivät ota ihmisiä kyytiin mutta ajoneuvoja silti.

    • Hyvä pointti, mutta autoksikaan tuota ei voine sanoa ja otsikko pitäisi jotenkin pitää järkevän mittaisena 🙂