openworm

Eläviä organismeja on vielä nykyisinkin mahdoton simuloida täysin toimivasti tietokoneiden avulla. Nyt on päästy hieman lähemmäksi tätä tavoitetta uuden keinotekoisen madon myötä.

Tietokonesimulaationa elävä mato kiemurteli näytöllä aidon elävän olennon mukaisesti. Aivan mistään kastemadosta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan ohjelmoitavaksi valittiin pikkuruinen Caenorhabditis elegans -niminen sukkulamato. Kyseinen eliölaji on yksi niistä ainoista monisoluisista, jonka genomin rakenne on täysin tiedossa. Mato koostuu kokonaisuudessa 1000 solusta, mutta pystyy silti melko monimutkaiseen toimintaan.

OpenWorm-nimellä kulkeva projekti perustuu solu solulta luotuun simulaatioon madosta. Jokainen solu sekä näiden väliset yhteydet simuloidaan itsenäisesti. Nimensä mukaisesti kaikki projektiin liittyvä koodi on avoimesti saatavilla. Tällä hetkellä tuotettu versio ei vielä kykene aivan itsenäiseen toimintaan, mutta tutkijat toivovat pystyvänsä pian kytkemään muun osan madosta 302 hermosolusta koostuviin aivoihin.

Lähde

Edellinen artikkeliTekstiviestien välittämistä vodkan avulla
Seuraava artikkeliYellow Jacket muuttaa iPhonen tainnuttimeksi