Se, että koira on kesytetty aikoinaan ihmisen lemmikiksi ja apuriksi on varmasti yksi syy, miksi tällaisia nelijalkaisia käytetään vielä nykyisinkin apuna karjan paimentamisessa. Vaan tulevaisuus tekee tuloaan joka päivä ja myös robottien osaaminen kasvaa asteittain. Nyt lehmien ohjastamisessa on kokeiltu Rover-nimistä robottia.

Kyseinen härveli kuljetti lehmiä paimenkoiran tapaan ja tutkijat hämmstyivätkin siitä, miten helposti karja hyväksyi robottipaimenen. Mekaaninen paimentaja liikkui roboteille ominaiseen rauhalliseen tahtiin, joka mahdollisti myös sen, että lehmät pystyivät lompsimaan perässä omaan tahtiinsa. Pohjansa tämä härveli sai laitteesta, joka monitoroi hedelmiä ja puita näihin erikoistuneilla tiloilla.

Tällä hetkellä hilavitkuttimen ohjaamiseen tarvitaan kuitenkin vielä ihminen, mutta tutkijat toivovat kehittävänsä tulevaisuudessa itsenäisiä malleja. Robottia voisi paimentamisen lisäksi käyttää tarkkailemaan karjan ja maaperän tilaa tai huomioimaan viat sähköaidoissa. Laitteet voisivat vähentää onnettomuuksia, joita ihmispaimenille sattuu työn aikana käytettyjen mönkijöiden kanssa.

Lähde

Edellinen artikkeliSamsungin puhelimista voi tulevaisuudessa löytyä näyttöä sivuiltakin
Seuraava artikkeliLuoteja pysäyttävä puvuntakki