addmap

Erilaiset ihmisiä ja heidän nettiliikennettään tarkkailevat järjestöt ja yhtiöt ovat nyt melko puhuttu aihe. Muun muassa internetselaimestaan tunnettu Mozilla julkaisi työkalun, jolla voi puolestaan tarkkailla tarkkailijoita.

Lightbeam-niminen Firefoxin ilmainen lisäosa tarkkailee digitaalista jalanjälkeä, jonka usea webbisivuilla surffaava jättää jälkeensä. Työkalun aktivoineet käyttäjät näkevät reaaliaikaisen visualisaation jokaisesta vierailemastaan sivusta sekä niiden sisältämästä kolmannen osapuolen sisällöstä.

Käyttäjiltä saadun datan perusteella Mozilla pyrkii luomaan kokonaisvaltaisen kuvan netissä tapahtuvasta seurannasta. Tiedot lähetetään anonyymisti ilman ip-osoitteita. Selailutietonsa eteenpäin lähettämisen voi kuitenkin halutessaan myös estää kokonaan.

Lightbeam on saatavilla ainoastaan työpöytäkäyttöjärjestelmien Firefox-selaimille ja sen voi ladata täältä. Linkin takaa löytyy myös yksityiskohtaisempaa tietoa lisäosasta sitä kaipaaville. Sääli, että kirjoittajalta itseltään ei löydy sopivaa Firefox:a tämän testaamiseen.

Lähde

Edellinen artikkeliV-Tex viilentää juomat 45 sekunnissa
Seuraava artikkeliPiggy Baggy tarjoaa tavaroiden kuljettamista uudella tavalla