avaruuslento
Kuva: World View Enterprises

Viime vuonna Red Bull järjesti tempauksen, jossa Felix Baumgartner ensin nousi avaruuden rajamaille heliumpallolla. Tämän järkeen mies hyppäsi hurjan vapaapudotuksen ja lopulta laskeutui laskuvarjolla elävänä takaisin maan pinnalle. Nyt Paragon Space Development Corp -niminen startup pyrkii kehittämään tekniikkaa, jolla ihmisiä voitaisiin lähettää hieman vastaaville retkille.

Tällä tavoin suoritettavat matkat olisivat huomattavasti halvempia kuin nykyiset avaruuden reunoille vievät lennot, mutta toisaalta tässä tapauksessa ei saisi yhtä voimakasta painottomuuden tunnetta kaupan päälle. Kahdeksaa matkustaa kuljettava kapsuli nostettaisiin korkealle ilmaan heliumpallon avulla. Kyseisen pallon halkaisija vastaisi jalkapallonkentän kokoa. Tällä tekniikalla saavutettaisiin noin 30 km korkeus maanpinnasta. Vertailun vuoksi sanottakoon, että Red Bullin lennossa noustiin noin 39 km korkeuteen.

Yhden lipun hinnaksi kaavaillaan noin 55000 euroa. Vaikka tällainen lento ei nouse niihin korkeuksiin, joihin avaruusturismia ajavat firmat yleensä pyrkivät, niin matkasta saisi sentään nauttia ilman minkäänlaista raskasta suojapukua. Ihmisiä kuljettava kapsuli on suunniteltu sietämään suuria lämpötilaeroja sekä lähes tyhjiötä vastaavia olosuhteita. Tietty projekti on tässä vaiheessa vasta lapsen kengissään, mutta ehkä minäkin pääsen halutessani vielä joskus avaruuden rajamaille.

Lähde

 

Edellinen artikkeliSkully P1 – moottoripyöräkypärä, joka tarjoaa näkymän myös taaksepäin
Seuraava artikkeliÄlypuhelimesta mikroskooppi, jolla näkee jopa soluja