Solara – lähes 5 vuotta ilmassa lenneskeleviä lennokkeja

Titan Aerospace -niminen firma julkisti hiljaittain uuden lentävistä robottihärveleistä koostuvan sarjansa, jonka yksilöt pystyvät lipumaan ilmassa jatkuvasti melkein viiden vuoden ajan.

Laitteiden akut latautuvat automaattisesti aurinkoenergian avulla. Malleja on erikokoisia ja 60 metrin siipivälillä varustettu yksilö pystyy kantamaan mukanaan jopa n. 110 kg kuorman. Lennokit kulkevat noin 100 km/h ja liikkuvat huomattavasti normaalia lentoliikennettä korkeammalla. Laitteet on suunniteltu korvaamaan joidenkin satelliittien tehtävät. Yksi Solara voisi Forbesin mukaan maksaa alle 1,5 miljoonaa euroa, joka on murto-osa satelliittien hinnasta. Operointikuluina ovat lähinnä laitteen seuraamisesta aiheutuvat maksut.

Härveleitä voisi käyttää muun muassa vakoilutehtävissä, säätilan tutkimisessa tai vaikka luonnontuhojen seurannassa. Laite voisi mahdollisesti myös toimittaa 4G-yhteyden tarvittaville alueille.

Lähde